A csillagászoknak néha elég élénk a fantáziájuk, például amikor két darab csillagból kihozzák, hogy az ott egy kutya, az meg ott mellette a villáskulcs, de a Szörnyeteg szájára történetesen nagyon ráhibáztak.

Bár valójában csak hideg gázok és rengeteg por együttese, a CG4 csillagköd mégis a megszólalásig hasonlít a Dűnén éldegélő homokférgekre, azzal a különbséggel, hogy ez fűszer helyett csillagokat termel: amikor a globula felmelegszik, a porból és gázokból a mi napunkhoz hasonló égitestek születnek. Valószínűleg innen kapta a másik nevét is, az Isten kezét, legalább is mi csak erre tudunk gondolni, mert hogy ez a csillagköd sehogy sem hasonlít egy kézre, az hétszentség.

A Hajó Fara csillagképben található globula amúgy mindössze 1300 fényévre van tőlünk, gyakorlatilag a szomszédban, ennek ellenére elég nehéz észrevenni, hiszen saját fényforrása nincsen, a megvilágításáról a közelben levő csillagok gondoskodnak. Lefotózni pedig csak olyan profi cuccal lehet, mint amilyen az Európai Déli Obszervatóriumnak van.

Szerintünk csak így tovább tudósok, ha így folytatjátok, ez lehet minden idők legerősebb éve a lenyűgöző űrfotók tekintetében: még csak január van, és ez már a második olyan nagyfelbontású kép, amitől tátva maradt a szánk.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában