A digitális asszisztens sok mindenre jó. Megmondja a pontos időt, válaszol a kérdéseinkre, segít a mindennapi feladataink elvégzésében. Ennek ellenére öregapáinknak talán nehéz lenne pontosan megindokolni a létjogosultságát – az okosvilág számos egyéb jelenségével együtt –, de maradjunk annyiban, hogy mint oly sok minden, ez is lassan a modern ember életének részévé válik. És talán nem is akkora baj.

És ha már buli van, persze, hogy a legnagyobb techcégek is megpróbálják meglovagolni a lehetőségeket. A Samsung, a Google, az Apple és az Amazon is előállt a saját asszisztensével, azonban még nem igazán mérte össze senki a tudásukat. Egészen mostanáig, ugyanis egy youtuber, Marques Brownlee már nagyon elérkezettnek látta az időt a megmérettetésre, és

három különböző szempont alapján is összehasonlította az amazonos Alexa, a Google Assistant, a samsungos Bixby, valamint az almás Siri rendszereit.

  • Először egyszerű dolgokra kérte őket: végezzenek el egy matematikai műveletet, határozzák meg az Empire State Building magasságát, a Tesla-részvények árfolyamat, az aktuális időjárást vagy a Hold Földtől számított távolságát.
  • Majd ezek után azt vizsgálta meg, hogy mennyire tud elcsevegni az asszisztensekkel. A „beszélgetés” onnan indult, hogy ki nyerte meg tavaly az NBA-t, majd a kérdések sorra bontakoztak ki: ki a győztes csapat irányítója, milyen magas; mi Nepál fővárosa, milyen az időjárás ott, mekkora a népessége, és így tovább.
  • Végül olyan összetett parancsokat kaptak a szoftverek, mint a szelfikészítés, az ébresztőóra beállítása, az Instagram megnyitása vagy az Uber telepítése.

A teszt első részében a Google és az Apple asszisztense is remekelt – csevegésben a Google Assistant, parancsvégzésben pedig a Siri volt a legjobb. Összességében elmondható, hogy a Google Assistant nyerte meg a tesztet (mögötte szorosan a Sirivel), a Bixby a harmadik helyre volt jó (feladatteljesítésben helyt állt, de nem igazán mutatta meg az emberi arcát), míg a teszt vesztese mondhatni Alexa lett, amely várakozáson alul szerepelt.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában