A Google nem siette el a dolgot, hiszen a Project Tangót már évek óta fejlesztgetik, a 3D-s kamerarendszer viszont mostanra eléggé kiforrott ahhoz, hogy végre egy valódi telefonban is bemutatkozzon. Furcsa módon a Google nem valamelyik Nexus-telefonnak tartogatta a világpremiert, hanem előzékenyen odatolták a lehetőséget a Lenovónak, akik a Phab2 Pro nevű új telefonjukat szerelték fel a Project Tangóval.

A négy kamerából álló rendszer teljes három dimenziós térérzékelést biztosít a telefonnak, aminek számtalan előnye van, például

  • zárt terekben is tudunk vele tájékozódni, ahol a GPS-jel nem elég erős
  • az egész világ egy kiterjesztett valósággá változik, így például a telefonunkon keresztül azt is megnézhetjük, mennyire illik a kiszemelt bútor a lakásunkba
  • és távolságokat is lemérhetünk vonalzó vagy mérőszalag nélkül

Ez persze csak néhány felhasználási terület, a lehetőségek száma viszont szinte végtelen, így elsősorban a fejlesztőkön múlik majd, mit hoznak ki a teljesen új technológiából.

Maga a telefon egyébként egy eléggé megosztó darab, hiszen 6,4 colos QHD-felbontású kijelzőjével inkább tablet, mint telefon. Annak viszont meglepően olcsó, a "tangótlanított" változathoz például már 200 dollárért is hozzá lehet majd jutni, ami azért elég szép dolog, ahhoz képest, hogy egy Snapdragon 652 proci lapul benne 4 GB RAM-mal és egy 16 megapixeles kamerával, valamint Dolby Atmos hangrendszerrel.

A Project Tangós változat ennél valamivel drágábban, 500 dollárért kerül majd boltokba szeptembertől, de hogy hozzánk mikor fog eljutni, azt egyelőre nem lehet tudni.

És ezt olvastad már?
Így készült a víz alatti bringaparkoló Amszterdamban
További cikkeink a témában