Na jó, ez valójában több egyszerű jelenetnél, melyet a The Martian (Mentőexpedíció) című remek sci-fiben láthattunk, hiszen a burgonyatermesztés nemcsak végigkísérte Mark (Matt Damon) életét a vörös bolygón, hanem meg is mentette azt.

A limai Műszaki és Technológiai Egyetem és a NASA mérnökei arra voltak kíváncsiak, hogy a filmbeli jelenetsor megállná-e a helyét a valóságban is. Így összedobtak egy kísérletet egy miniatűr műholdban, egy úgynevezett CubeSatban, amelyben a Marson megtalálható viszonyokat próbálták előidézni.

A filmben működött:

Így alacsony nyomást és gravitációt, illetve magas szén-dioxid-szintet generáltak, továbbá a Mars felszíni hőmérsékletét, illetve a bolygót érő napsugárzást is leszimulálták. A projekthez természetesen „Mars-szerű földet” is szereztek, méghozzá a perui sivatagból.

Ezek után jött a lényeg: vetőburgonyát helyeztek el a Mars-szerű földbe – mert bár a tudósok azt tudták eddig is, hogy a krumpli elviekben képes megteremni a vörös bolygó talajában, az eddig titok volt előttünk, hogy képes-e ellenállni a szomszédbolygó nem túl barátságos légköri viszonyainak. És most már tudjuk: képes.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Úgy tűnik, bevezet egy új iPhone-modellt az Apple

További cikkeink a témában