87 centi. Ívelt. Monitor. Mit kezdjünk vele, ha tesztelni kell? Igyekeztünk kihajtani a maximumot az LG csodájából, de ő csak röhögött rajtunk.

Az LG ívelt monitorja ugyanis mindenre fel van készülve, sőt, tulajdonképpen mi nem voltunk rá felkészülve. Mert hát papíron baromira jól hangzik, hogy ekkora, ívelt, 4K-s, csak hát mivel hajtsunk meg egy ilyen monitort? A laptopunkkal? Azzal nem valószínű, mivel bár dedikált Nvidia kártya van benne, és egy egész izmos i5-ös proci, azzal még nem nyílik meg előttünk a 4K-s világ csodálatos kapuja. Hoznunk kellett hozzá tehát egy megfelelő vasat, ami Szóval mire is legyen jó ez a monitor?

Filmnézés

Az biztos, hogy az UC97 abszolút moziélményre született. Mármint többek között. Bár elsőre annyira nem tűnik fel markánsan, de jót tesz a filmeknek a hajlított kijelző, tényleg picit olyan érzésed van, hogy benne vagy a filmben, bár azt azért valóban meg kell hagyni, hogy egy ekkora méretű, 21:9-es monitoron még akkor is jó filmet nézni, ha nem ívelt a panel. De hát ez ívelt. És baromi jó. Nyilván könyörög a 4K-s tartalomért, de azt bizony egyelőre csak ritkán kap, de mindegy is, mert a Full HD-filmeket is gyönyörűen jeleníti meg, a láthatósági szög 178/178-as, tehát tökéletes, szóval ha filmezésre kell ez a csúcsmonitor, akkor nem nagyon lövünk mellé. De hát ez egy monitor, szóval különböző funkcióknál is jól kell teljesítenie.

Játék

Lányos zavarunkban… a francokat, nem volt nálunk hirtelen más, úgyhogy ráengedtük az eredeti Mortal Kombatot. És jó volt. Hogy milyen volt a kép, az teljesen mellékes ügy, a játék gyönyörűen nézett ki 21:9-es arányban. Másnap összeszedtük magunkat, és egy csöppet komolyabb versenyzővel, a Bioshock Infinite-tel is meghajtottuk, de akkor még komoly gép hiányában szegény nem kaphatta meg a neki megfelelő felbontást. Az UC97-nek szüksége van egy igazi gépre ahhoz, hogy teljesíteni tudjon. Embertelenül jó rajta játszani, de csak akkor, ha egy megfelelő videokártya (GeForce 750 felett) dobog a házunkban, az ívelt kijelző ilyenkor is jó szolgálatot tesz élvezhetőség szempontjából. Szóval film, játék pipa. De mire használjuk még a gépünket?

Szövegszerkesztés

Alapjaiban véve nem ezt a monitort ajánlottuk volna szövegszerkesztéshez, de aztán rájöttünk, hogy mi vagyunk a bénák. Az arányai egyáltalán nem feltételezik, hogy ilyesmire is megfelel, aztán kapcsoltunk, hogy hoppá, hát mi van akkor, ha többoldalas megjelenítést választunk, így bátran láthatjuk például az elkészült interjút is kvázi egyben. A monitor íveltsége itt már kicsit zavaró, de egyáltalán nem megszokhatatlan, két nap múlva már furcsa volt visszaállni a régire, és ezt a fájdalmat kénytelenek voltunk némi mortalozással enyhíteni.

Zeneszerkesztés/filmvágás

Ha ilyesmire vetemednél, és kell egy jó monitor, akkor helyben is vagy. Filmvágás és zeneszerkesztés közben is elférsz a monitoron, brutálisan sok hely marad mindennek, azt pedig már el sem merem képzelni, hogy milyen lehet, ha esetleg kettő ilyenünk is van, mert akkor aztán úgy elférünk benne, mintha egyedül laknánk egy budai luxusvillában. Az UC97 tökéletes filmvágáshoz, majdhogynem egyben ki tudsz rakni egy rövidebb projektet, nem kell a nyilakkal bajlódnod, szóval valami ilyesmi lehet a mennyország. Ha mondjuk egy Cubase-ben nyitsz meg néhány (értsd: sok) ablakot, netalántán feldobod azt a néhány ablakot még néhány VST-vel, akkor is sok-sok helyed van arra, hogy garázdálkodj. Persze nem végtelen a helykapacitás, de meglepően sok.

Összegzés

Az a helyzet, hogy túlságosan is nagy böhömnek tartottuk az első pillanatokban az LG 34UC97-et, de nagyon a szívünkhöz nőtt. Beépített hangszórójával, 5ms válaszidejével, 21:9-es képarányával és hajlított kijelzőjével szépen lassan vett meg ez az IPS-panel minket kilóra, de csak azoknak tudjuk ajánlani, akiknek tényleg valami nagyon komoly kell a munkavégzéshez. Bár filmnézéshez is tökéletes, mégis azok fogják megtalálni benne a szerelmet, akik eddig is két monitoron dolgoztak, vagy csak kicsit szűkösnek találták az egyetlen kijelzőt. Képarányának köszönhető szélessége tökéletessé teszi például videó vágáshoz, és egész jó haverunk lesz, ha játszani szeretnénk, ráadásul még MAC-kompatibilis is, 3440x1440-es felbontásával csak egy igazán erős gép tud kezdeni valamit. De ha ez megvan, és van kb. háromszázezrünk egy igazán jó ívelt monitorra, akkor ne keressünk tovább. Megvan.

A player szerint

  • 4K-s, ívelt, hatalmas, szép, nem akarhatunk többet
  • Erős vas kell hozzá, ha tényleg ki akarjuk használni
  • Minden adottsága megvan egy tökéletes monitorhoz
Player-méter
10
És ezt olvastad már?
Rejtélyes, lila köveket találtak a Marson – Nem tudni, mi az, és azt sem, hogy került oda