Egy finn állatkert érdekes kísérletet végzett.

A finn Aalto Egyetem kutatói egy csapat állatkerti majom életét próbálta meg könnyebbé tenni azzal, hogy rájuk bízták, milyen hangokat játszanak nekik hangszórókból. A majmok négy lejátszási listából választhattak: volt városi közlekedés hangja, zen hangok, zuhogó eső és bulis zene opció is.

A kutatók nagy meglepetésére a majmoknak a városi hangok tetszettek a legjobban, amikor ilyen zajok szóltak a hangszórókból, akkor a majmok nyugodtak voltak, békésen pihentek, voltak akik el is aludtak.

Az aaltói kísérletet vezető Ilyena Hirskyj-Douglas elmondása szerint előzetesen azt gondolták, hogy az állatok a természet hangjaira nyugszanak majd meg, de végül az eredmény ennek a szöges ellentéte lett. Kirsi Pynnonen állatkerti állatokkal foglalkozó kutató szerint a kísérlet végeredménye nem olyan meglepő, mint amilyennek elsőre tűnik.

A vadon élő majmok sokszor rendkívül magas, sziszegő hangokkal kommunikálnak egymással, ehhez a kapcsolattartási formához eléggé hasonlít a közlekedési zajok közben hallható gumicsikorgás.

vonta le a végső konlúziót Pynnonen.

Futurism; kiemelét kép: Getty Images

 

És ezt olvastad már?
Ezt látod a repülőgép ablakából kinézve, ha valaki robbantással fenyegetőzik a fedélzeten