Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Opportunity már 15 éve rója a vörös bolygón a végtelen utakat, a szívós robotjószágot eredetileg egy 3 hónapos misszióra küldték a Marsra, de hát az éjjel ugye nem ért véget.

Az Opportunity az elmúlt napokban épp a Kitartás-völgyében (Perseverance Valley) bóklászott, amikor kis túlzással feje tetejére állt a világ. A NASA hónap elején észlelt egy jókora vihart, azonban az azóta olyan méreteket öltött, hogy gyakorlatilag ellehetetlenítette a marsjáró hosszútávú energiaellátását.

Így bekapcsolták a vészüzemmódot, hogy minél tovább húzza napfény nélkül, ami nemcsak az energiaellátása miatt rázós, hanem azért is, mert a Mars alapból egy hideg bolygó, és ha túlságosan lehűl a szerkezet, akkor is le lehet húzni a rolót.

Bobak Ferdowsi on Twitter

It is so very dusty at Mars, even @MarsCuriosity halfway around the planet from @MarsRovers Opportunity is experiencing it. Photos one week apart (📷:NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Az Oroszország-méretű vihar közben még bikább lett, már nagyjából 41 millió négyzetkilométeren tombol, ami már akkora, mint Ázsia, vagy marsi mércével mérve

Így talán még a bolygó másik felén kószáló Curiosity marsjáró is veszélybe kerülhet – bár mivel az nem napenergiával működik, ezért nagyobb eséllyel ússza meg a dolgot. Ha a Marsjáró központi rendszere úgy ítéli meg, hogy a napelemek nem töltődtek fel, folytatja a téli álmát. Az Opportunity viszont már egy ideje elérhetetlen, és elnézve a vihar méretét és intenzitását, kérdéses, hogy ki tudja-e húzni a gépezet addig energiával, amíg újra kisüt a Nap.

És hogy kicsit oldjuk a feszültséget:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.