Magyarország az űrbe tör, amihez kell egy űripari integrátor cég, és egy hely, ami együttműködési lehetőségeket kínál a high-tech űripari fejlesztésekhez.

Komplett kisműholdak, és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd a Remred Martonvásáron épülő űrtechnológiai központjában. A magyar űrcég 10 milliárd forintból kialakítandó központja mintegy 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt, és olyan speciális technológiai hátteret biztosít majd a szakembereknek, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak.

A Remred célja a hazai és régiós űrszektorban való hiánypótlás mellett kiemelkedő szereplővé válni az európai kisműhold- és rendszerintegráció piacán.

A központ munkaterülete 3200 négyzetméter lesz majd (benne egy 1500 m²-es speciális laboratóriummal), és a tervek szerint 2025 első negyedévére készül el. A laborban az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC- és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök is lesznek.

Felmerül ugyanakkor a kérdés: miért éppen Martonvásáron épül az űrközpont?
Az Agroverzum épülete Martonvásáron – Fotó: Agroverzum/Facebook

A központ neve Remtech lesz majd, és a vasútállomástól észak-keletre, az új, kialakítás alatt álló ipari parkban jön létre. Figyelembe vették például a logisztikai szempontokat, így az M7-es és M0-s autópálya és a repülőtér közelségét, valamint a vonatközlekedés fejlettségét. Továbbá olyan ipari környezetet kerestek a beruházók, ami az innovációs ökoszisztémájukba beleillett – közölte a Remred a Feol.hu-val. Ezen kívül

Martonvásár elkötelezett az innováció mellett: több innovatív vállalkozásnak ad helyet, valamint a jövőben várhatóan egyéb társaságok is települnek ide, ami együttműködési lehetőségeket kínál, ezért ideális helyszínnek tűnt egy high-tech űripari fejlesztés megvalósításához.

Nem meglepő módon a beruházás a tervezési-fejlesztési feladatokban profi munkatársakat foglalkoztat majd, miután a Remtech űripari MAIT feladatokat (Manufacture, Assembly, Integration, Test – gyártás, összeszerelés, integráció, tesztelés) ellátó épület lesz. Mint a cég a lappal közölte: elsősorban „jól képzett, tudományos munkát végző, fejlesztésben jártas (villamos, gépész, szimulációs és teszt) mérnökökre, projektvezetőkre, míg a MAIT feladatok elvégzéséhez megfelelő képzettséggel rendelkező technológus, technikus munkatársi körre lesz szükség. Mindezen kívül az épület működéséhez minden egyéb kiszolgáló tevékenységet is el kell majd látni, ezért természetesen szükség lesz logisztikai, üzemeltetési feladatokat ellátó munkatársakra is.”

Zábori Balázs műszaki igazgató szerint Magyarország űripari fejlődése szempontjából elengedhetetlen egy olyan magyar űripari rendszerintegrátor cég létrehozása, amely képes összefogni a nemzeti űrszektort és versenyképes lehet az Európai Űrügynökség meglehetősen zárt piacán.

A cég jelenleg az űridőjárás és az űrdozimetria (űrsugárzás-mérés) terén gyárt űrpiaci termékeket, valamint egyedi alrendszerek és űripari berendezések európai űripari szabvány (ECSS) szerinti fejlesztésével, gyártásával, integrációjával, és repülés előtti tesztelésével csatlakozik be a nemzetközi innovációs folyamatokba és beszállítói értékláncokba.

A Remred jelenleg tárgyal a lehetséges nemzetközi és magyar partnerekkel a beruházásról.

(Forrás: MTI, Feol.hu, fotó: Agroverzum/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Magyar műszerekkel a fedélzetén indul Hold körüli útjára az Orion űrhajó

A negyvenkét napos kísérlet eredményeiből megtudhatjuk majd, hogy milyen sugárzási viszonyok uralkodnak az Orion űrhajóban, és mennyire hatékony az AstroRad sugárvédelmi mellény.

A jövőbe fektetünk, mikor 30 milliárd forintért magyar űrhajóst küldünk a Nemzetközi Űrállomásra

Farkas Bertalan első magyar űrhajóssal és Magyari Gábor ESA-szakértővel beszélgettünk a HUNOR-projekt előtt álló fontos évekről.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés