Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mindenből egy kicsit. Ez lehetett az alapelv, amikor az Egan Airships nekiállt a Plimpnek, avagy a "plummet proof blimp"-nek, aminek a neve magyarra fordítva annyit jelent, hogy "lezuhansábiztos léghajó".

Halkan jegyeznénk meg, hogy a léghajókkal nem is az volt a baj, hogy lezuhantak, hanem hogy kigyulladtak (ez a veszély a modern léghajóknál már nem fenyeget), de ez nem is annyira lényeges, ugyanis a Plimp ettől függetlenül is egy igencsak érdekes konstrukció: az Egan Airships fogta a hagyományos léghajók héliummal töltött tartályát, a repülőgépek vezérsíkját valamint néhány gáz-elektromos hibrid hajtású propellert, így egy olyan légi járművet kaptak, ami képes helyből fel- és leszállni, elbír akár tíz embert is, a végsebessége pedig eléri a 150 km/h-t.

Az eddigiekből és a léghajó maximum 2100 kilométeres hatótávjából már elég nyilvánvaló lehet, hogy a Plimp Model J nem a Boeingek és Airbusok konkurenciájának készült, a hadászati célú felhasználás mellett minden bizonnyal tehetősebb emberek szórakoztatására vagy városnézésre lehet majd használni. A léghajó ára amúgy négymillió dollár, vagyis több mint egymilliárd forint lesz, amit négy év alatt kell kifizetniük a vásárlóknak.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.