Arasz, hüvelyk – ismerjük a hagyományos mértékegységeket, de mennyire tudunk velük ma számolni?

Nyilván nem kell túl komolyan venni. De azért érdekes, esetenként akár még jól is jöhet. Szóval egy közösségimédia-oldal összeállított egy kis útmutatót arra az esetre, ha nincs nálunk mérőeszköz. Olyan, mindenki által ismert „népi mértékegységekkel” operál, mint a nagy arasz, kis arasz vagy hüvelyk, csak hozzájuk rendel centimétert.

Ismét: tudjuk, hogy eleve milliméterben mér a mérnök, meg hát nagyon is eltérőek az emberi testméretek, arányok, tehát nem ez alapján kell betervezni a nyílászárókat. Olyan esetekben mégis jól jöhet, amikor csak annyit kell megállapítani, hogy mondjuk egy-egy háztartási gép biztosan elfér vagy biztosan nem fér el egy adott helyen.

Továbbá annyi előnye is megvan, hogy ha a mérendő pontosan akkora, mint mondjuk egy kisarasz, akkor azt később tudod ellenőrizni.

És persze nem bírtuk ki, hogy ne ellenőrizzük le a képen megadott számokat, és bár vannak eltérések, jó közelítéssel azért stimmelnek.

(Nyitókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ennél a kőkockánál állj meg pár percre, ha erre jársz Horvátországban, megéri!

A dalmát tengerpart mellett futó autópályáról Karlobag felé letérve a 25-ös út legmagasabb pontján találod ezt az érdekes kőkockát, csodás panorámával.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

Magyarok nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

További cikkeink a témában