Ez a nem semmi.

Saját testénél sokszor nagyobb kígyókat is képes elejteni és felfalni több pókfaj, például a fekete özvegy – derül ki a Journal of Arachnology című tudományos lapban megjelent tanulmányból, amely 319 dokumentált esetet értékel.

Az esetek felét az Egyesült Államokban figyelték meg, egyharmadát pedig Ausztráliában. Martin Nyffeler, a Bázeli Egyetem szakértője és kollégája, Whitfield Gibbons, az amerikai Georgiai Egyetem munkatársa szerint a jelentések 90 kígyófajról szóltak, melyek mintegy 40 pókfajnak estek áldozatul.

A tanulmányból is kiderült, hogy a pókok különösen sikeresek a zsákmányejtésben:  az elfogott kígyók majdnem 90%-át megölték a pókok, csupán 1,5%-uk tudott önerőből kiszabadulni, a többit az emberek mentették ki.

A nőstények 25 milliméteresek, a hímek lényegesen kisebbek

A pókok egyméteresre nőtt kígyókat is képesek megölni és felfalni, a leggyakrabban azonban a nagyon fiatal, frissen kikelt állatokkal végeznek. Most meglepődsz (nem), de

 a legsikeresebb vadász a – törpepókfélék (Theridiidae) családjába tartozó – fekete özvegy,

amelyet a gerincesekre specializálódott idegmérge és különösen erős hálója segíti a zsákmányejtésben. Még a kígyók mérge sem rettenti el az ízeltlábúakat. A vöröshátú pók

könnyedén elbánik a kobrák családjához tartozó álkobrákkal is, amelyek a világ legveszélyesebb mérgeskígyói közé tartoznak.

Ha már pók:

(Forrás: Wikipédia, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában