Na, most végre megtudjuk, a kormány által is támogatva, hogy terjeszti-e az 5G a koronavírust. Mondjuk, hogy mi az az 5G, azt nem annyira.

Esztétikus, tiszta, megnyugtató hangulatvilágú, ugyanakkor funkcionálisan elég vegyesre sikerült weboldalon szedte össze az 5G kiépítését támogató ernyőszervezet, az 5G koalíció, hogy mit is érdemes tudni erről az új mobilkommunikációs szabványról.

Az Információs és Technológiai Minisztériumot, a Microsoftot, a Pénzügyminisztériumot, a Vodafone-t is magába foglaló, 82 tagot számláló társulás tájékoztató oldalát, az 5g.hu-t szép képek, magazinos, igényes szerkesztés valamint mellébeszélő, dagályos szöveg és kényelmetlen idézhetőség jellemzik. A látvány tényleg kellemes, ilyen szép környezetben böngészhetünk:

A tartalom viszont a szétcsúszós, követhetetlen állami hivatali kommunikációs stílus és az elővigyázatosan semmitmondó, minden konkrétumot rettegve kerülő vállalati PR legrosszabb ötvözete. Mi az 5G, teszi fel a nyilvánvaló kérdést a sok kíváncsi magyar állampolgár. És az 5g.hu meg is válaszolja, ekképpen:

Az 5G korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága, amely a távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett merőben új, innovatív szolgáltatások és üzleti modellek kialakulását segíti elő. Számos területen hoz különleges és lenyűgöző változásokat: a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az energiagazdálkodásban, a katasztrófavédelemben, a szórakoztatóiparban valamint a médiában is hamarosan érezhetjük hatását.

És ez ilyen szépen néz ki:

Na most tegye fel a kezét, aki úgy érzi, kapott választ a kérdésére! Sok kéz lent maradt - nézzük hát meg, mit mond a Wikipedia az 5G-ről! Csak a szócikk első sorát idézem, amiben rögtön az első négy szóban sikerült megragadni, ami a fenti válaszból kimaradt, miszerint az 5G lényegében egy mobilhálózat:

Az 5. generációs mobilhálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a telekommunikációban az 1G (analóg), 2G (GSM), 3G és 4G/IMT-Advanced után az 5. generációt képviselő technológiai standard[1], amelynek bevezetését Dél-Korea kezdte meg 2019 áprilisában.

Ugorjunk most gyorsan a második legfontosabb kérdésre az 5G-vel kapcsolatban, amit az utca embere feltesz: terjeszti az 5G a koronavírust? A választ a Kérdések és válaszok menüpontban találjuk, az oldalon jó alaposan legördítve. Belinkelni sajnos nem tudom, mert a szöveg nem kapott külön permalinket - sőt, ami még furább, simán kijelölni és idemásolni se tudom a szöveget. Az oldal készítői talán rettegnek attól, hogy valahol idézni kívánják, amit leírtak - mindenesetre kénytelen voltam középhaladó online újságíróként a teljes bekopizott oldalból visszatörölgetve ideidézni a Kérdést és a Választ (az Élet, a Világmindenség Meg Minden), amely a 16. sorban már ott is van - igaz, az oldal szerkesztői és az 5G Koalíció tagjai saját nevükben nem merték kimondani a NEM-et:

Kockázatos az egészségre az 5G használata? Terjeszti az 5G a koronavírust?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – évtizedek óta folyó tudományos kutatások és megfigyelések alapján kialakított – álláspontja szerint az elektromágneses tér, a nemzetközi testületek által megállapított határértékek alatt nem hordoz egészségügyi kockázatokat. Megnyugtató, hogy a mobiltelefonok széleskörű használata miatt a WHO a kutatások folytatását javasolja.
Generációváltáskor a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, amely csökkenti a felhasználók elektromágneses kitettségét. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobilok és más készülékek alacsony teljesítménnyel működnek, ami tovább csökkenti a készülékekből eredő sugárzás mértékét, valamint energiatakarékos is. Ezért az 5G bevezetésével a lakossági elektromágneses expozíció várhatóan hosszútávon sem fog növekedni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint az 5G mobilhálózatok NEM terjesztik a koronavírust. A vírusok nem terjednek rádióhullámokon és mobilhálózatokon keresztül. A koronavírus olyan országokban is elterjedt, ahol még nincsenek 5G hálózatok. A COVID-19 cseppfertőzés útján terjed, ha a fertőzött személy a közvetlen közelünkben köhög, tüsszent vagy éppen beszél. Továbbá megfertőződhetnek szennyezett felületek érintésével is, ha ezt követően rögtön a szemükhöz, szájukhoz vagy az orrukhoz érnek.

5g.hu: ez hát a kormány és az online szolgáltatói mainstream üzenete a magyaroknak az 5G-ről. Jó olvasgatást!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A lézerfizika kiemelkedő eredményeinek állítottak emléket Szegeden

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

További cikkeink a témában