Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha az új iPhone bemutatója után azt írtuk, hogy az Apple megölte a kattintást, akkor jogos, hogy a Microsoft a Lumia 950 és 950 XL bemutatójával megölte az asztali számítógépet - vagy legalább is erősen próbálkoznak vele.

Nem minden nap történik meg, hogy a Microsoft új csúcskategóriás telefonokat mutat be, egészen pontosan először került sor ilyesmire a Nokia mobilrészlegének tavalyi felvásárlása óta. A Microsoft nem is okozott csalódást, az új Lumia 950 és 950 XL pont olyan lett, amilyennek egy mai felsőkategóriás telefonnak lennie kell.

A kisebbik 950-ben egy 5,2 colos, QHD felbontású (2560x1440) OLED-kijelzőt találunk, mellette hatmagos Snapdragon 808 procit, 3 GB RAM-ot, és 32 GB tárhelyet, ami microsSD-kártyával tovább bővíthető. A kamera 20 megapixeles PureView, természetesen a Lumiáktól elvárt Carl Zeiss optikával és optikai képstabilizátorral. A telefonban egy elég tekintélyes, 3000 mAh-os akksi van, és a Nexusok után itt is megjelenik az USB-C-csatlakozó, ami nem csak azért jó, mert mindkét irányban bedughatjuk, hanem mert akár 5 GB/másodperces adatátviteli sebességre is képes.

A 950 XL a legtöbb dologban megegyezik a 950-nel, de egy nagyobb, 5,7 colos kijelzőt kapott, nyolcmagos Snapdragon 810 procival és 3340 mAh-os akkumulátorral. A telefonok árazása sem szállt el, a 950 kártyafüggetlenül 550 dollárba fog kerülni, míg a 950 XL ennél száz dollárral drágább.

Így néz ki a mobilos Windows 10 monitoron. Még Start menü is van

Az igazi érdekesség viszont nem is annyira maga a telefon, hanem a rajta futó operációs rendszer, hiszen ezek az első telefonok, amiken már a Microsoft nyáron bemutatott új rendszerének, a Windows 10-nek a mobilos verziója fut.

Bár a "mobilos verzió" jelzőt ebben az esetben akár el is hagyhatnánk, hiszen a Microsoft a Continuummal olyan tökéletesen hangolta össze a mobilt a desktoppal, hogy szinte észre sem lehet venni a különbséget:

ha a telefont rákötöd egy monitorra, akkor a Windows egy az egyben úgy néz ki, mintha asztali Windowst használnál.

És ez nem pusztán arra vonatkozik, hogy van Start menü meg tálca, hanem az alkalmazásokra is: az univerzális alkalmazásoknak köszönhetően a népszerű programok (Word, Powerpoint stb.) képesek arra, hogy a monitoron úgy jelenjenek meg, mint ahogy a számítógépen megszoktuk.

A Microsoft egy külön elosztót is gyártott az új funkcióhoz, amit a telefonodra csatlakoztatva kapsz három USB-csatlakozót, egy HDMI és egy DisplayPort kimenetet. Ez bőven elég arra, hogy a monitor mellett egeret, billentyűzetet is csatlakoztass a telefonhoz, vagyis tényleg egy az egyben úgy használhatod a mobilt, mint egy normál számítógépet.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.