Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt már nagyjából tudtuk, hogy mit várhatunk az új iPhone 6s bemutatójától, aminek középpontjában egyértelműen a telefon új nyomásérzékeny kijelzője állt, de a szerdai keynote ennek ellenére sem volt izgalmaktól mentes, hiszen az Apple-nek most kellett leérvelnie, hogy miért is lesz ez jó nekünk. Sikerült.

Az Apple rögtön húzott egy váratlant, hiszen a Force Touch néven emlegetett technológiát átkeresztelték 3D Touchra (amiben talán annak is lehetett némi szerepe, hogy a Huawei alig néhány nappal korábban mutatta be a saját, történetesen Force Touch névre keresztelt nyomásérzékeny kijelzőjét). És hogy mire jó? Nagyjából arra, amit a címben már megelőlegeztünk, vagyis hogy a lehető legkevesebbet kelljen "kattintanunk" a telefonon.

  • Előhívhatunk legördülő menüket, ami nagyjából olyan, mint az egérnél a jobb klikk, és számtalan lehetőséget ad a kezünkbe.

  • Ahogy azt sejteni lehetett, az Apple már jó előre felkészítette a legnépszerűbb alkalmazásokat az új technológiára, így többek között a Facebook és az Instagram használata is sokkal egyszerűbbé válik: Facebookra például a 3D Touch-csal beléphetünk úgy is, hogy rögtön az üzenetek között találjuk magunkat.
  • Az e-mail-eket sem kell többé megnyitnunk, ugyanis lágy érintésre kapunk a szövegről egy előnézeti képet, így nyomkodni csak akkor kell, ha tovább szeretnénk olvasni a levelet. Ugyanez a helyzet a linkeknél is.
  • A nyomásérzékeny kijelzővel szelfizni is könnyebb, hiszen a 3D Touch-csal már a kamera megnyitása előtt kiválaszthatjuk az előlapi kamerát.

És ha már kamera: az új iPhone tényleg két új kamerával érkezik, amelyek közül az előlapi 12 megapixelesre nőtt, a másodlagos kamera pedig 1,2 helyett immár 5 megapixeles. Utóbbi kapott egy érdekes, Retina Flash névre keresztelt funkciót is, ami annyit tud, hogy fotózásnál a kijelző a normálisnál háromszor fényesebben felvillan, így gyakorlatilag kiváltja a vakut.

Az iPhone 6s a többi dologban nagyjából hozta, amire számítani lehetett, vagyis kapott egy erősebb, az előzőnél 70%-kal gyorsabb A9-es procit, egy kétszer gyorsabb ujjlenyomat-olvasót, szintén kétszer gyorsabb wifi- és LTE- modult, valamit az iOS-en is megjelennek végre az animált hátterek. A továbbra is két méretben (4,7 valamint 5,5 colos kijelzővel) kapható telefon egy új színben is elérhető lesz, vagyis szeptember 12-től az Apple Watch-nál már látott rose gold színben (gyakorlatilag rózsaszín) is rendelhet iPhone-t, akinek van hozzá gyomra.

Persze nem az új iPhone volt az egyetlen dolog, amit az Apple bemutatott ma: többek között hoztak egy megújult Apple TV-t is, rengeteg játékkal és hangirányítással, új operációs rendszert kapott az Apple Watch, és hosszú halogatások után végre tényleg bemutatták a 12,9 colos iPad Prót, ami a fizikai billentyűzet mellett egy olyan extrával érkezik, amitől azonnal dobtunk egy hátast. Szegény Steve.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.