Ha valaha ettél már erős paprikát vagy csípős (szószos) ételt, biztosan tapasztaltad, hogy előbb enyhe(?) zsibbadás, majd égető érzés járja át a szádat. Ha elég intenzív a csípősség, orrunk folyni, szemünk könnyezni, a száj és a torok pedig fokozott nyáltermelésbe kezd. Mindez természetesen nem véletlen.
A jelenség mögött az kapszaicin áll, ami elsősorban a paprikafélékben előforduló, csípős ízt adó hatásáért felelős vegyület (amit egyébként a növények védekezésként termelnek, hogy távol tartsák az emlősöket). Amikor kapszaicint érzékel a szervezetünk, a hőreceptorok – kapszaicin receptornak is nevezett – TRPV1 típusú csatornái megnyílnak, és az adott hőmérséklettől függetlenül meleget jeleznek a központi idegrendszer felé, és ezt a fals meleget érzékeljük úgy, mint az erőspaprika hatását a bőrön, az orr- és szájüregben, vagy a végbél belső felületén.
A szervezet erre úgy reagál, hogy folyadékot termel: az orr és a szem könnyezni kezd, a gyomor és a belek is több váladékot választanak ki, hogy így próbálják meg kimosni a csípős anyagot a szervezetünkből, mintha egy piszkos autót locsolnánk vízzel – ezért lehet az is, hogy valaki hasmenést tapasztal csípős ételek fogyasztása után.
A kapszaicin ugyanakkor nem mérgező az emberre, legfeljebb kellemetlen tüneteket okoz, ha túl sokat fogyasztunk belőle.
Érdekesség, hogy a például madarakat nem zavarja a kapszaicin, mert az ő receptoraik másképp működnek, így ők nyugodtan csipegethetik a chilit.
Az ember élvezettel keresi a csípősséget. De miért?
Ennek oka az, hogy amikor a szervezet fájdalomként érzékeli a csípő ízét, az agy endorfint és dopamint szabadít fel, vagyis egy jókora boldogságlöketet kapunk. Ez magyarázza, miért van, hogy sokan kifejezetten élvezik, ha egy csípős étel már könnyeket csal a szemükbe.
A csípős ételek iránti vonzalom tehát egyfajta tudatalatti boldogságkeresés, na meg egy kis ártalmatlan mazochizmus, ami hasonló ahhoz, ahogy mások a horrorfilmek feszültségét élvezik.
Egészséges? Nem egészséges?
A kapszaicin nemcsak izgalmas ízélményt ad, hanem több kutatás szerint még egészségügyi előnyei is vannak. Képes csökkenteni a gyulladást, segíthet a fájdalom csillapításában, sőt egyes vizsgálatok szerint a szív- és érrendszer működését is támogatja. Kimutatták, hogy hozzájárulhat a testsúlykontrollhoz, mivel fokozhatja az anyagcserét és csökkentheti a zsigeri zsírt. Egy kínai kutatás pedig arra utal, hogy a rendszeres csípős ételfogyasztás alacsonyabb halálozási aránnyal járhat.
Nem véletlen tehát, hogy kapszaicint tartalmazó krémeket használnak ízületi és izomfájdalmakra is, hiszen a receptorok idővel érzéketlenebbé válnak a hatására. Ugyanakkor a túlzott külső használatnak lehetnek kockázatai, ezért nem árt óvatosnak lenni.
(Forrás: Time, IFL Science, Wikipédia, fotó: Getty Images)
Ez is érdekelhet:
