Sokan nem értik, miért van erre a szükség, pedig sokszor életet menthet az ellentűz.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben durva hőség pusztított. Hőrekordok dőltek meg, a szárazság miatt hetente pusztítottak hatalmas erdőtüzek, nagy területek égtek le, lakóterületek váltak lakhatatlanná. Épp ezért egy nemrég feltöltött videó zavart okozott a fejekben, amelyen az látszik, ahogy a tűzoltók látszólag teljesen érhetetlen módon tüzet gyújtanak egy erdőben.

Kevesen tudják, de a tűzoltók sokszor végeznek úgymond irányított vagy ellenőrzött égetéseket, hogy megpróbálják irányítani a lángokat.

A tűzoltók nemcsak vészhelyzetben végeznek irányított égetéseket, hanem akkor is, ha mondjuk az elöregedett vegetációt próbálják megújítani, vagy gyakran ezzel a módszerrel szokták csökkenteni az erdőben felhalmozódott elöregedett szerves anyagot is.

Az irányított égetésnek ezek mellett egyéb haszna is van, például az így szerzett tapasztalatok jól hasznosíthatóak az erdő- és vegetációtűz-oltás tervezésénél, közvetett taktika alkalmazásánál, ellentűz és kiégetési műveletek végrehajtásánál. Az ellentűznek van kockázata is: nem megfelelő felkészültség mellett a lángok irányíthatatlanná válhatnak, a kontroll nélkül égő terület pedig könnyen veszélyessé válhat.

Kép: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájákoztatója szerint a tűzhöz kiérkező tűzoltók döntik el, érdemes-e ellentüzet indítani. A szakemberek szerint nincs két ugyanolyan tűz, minden esetet külön kell vizsgálni, hogy a lehető legjobb döntést lehessen meghozni.

A tűzoltóknak a legtöbbször nincs szükségük ellentűzre, de indokolt esetekben, például, ha nagy terület ég és minimalizálni kell a károkat, akkor elkerülhetetlen az irányított égetés.

(Forrás: Nébih)

Ez is érdekelhet:

Úgy tűnik, megvan a válasz a tudomány egyik nagy rejtélyére

A kérdés az volt, hogy miként vált a Föld minimális oxigénnel rendelkező bolygóból a mai, belélegezhető levegővel rendelkező, azaz élhető planétává.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában