Ha ez a technológia elterjed, soha többé nem fog lemerülni a telefonod
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Néhány amerikai kutató kitalálta, hogyan lehet egy hagyományos wifi-routerrel tölteni az elektromos eszközöket úgy, hogy közben az internetről se kelljen lemondanod.

Hogy vezeték nélkül tölthető telefonok már ma is léteznek? Persze, csak éppen a technológiának ebben a formában nem sok haszna van, hiszen a töltő egységet, amire a telefont teszed ugyanúgy be kell dugni a konnektorba, ebből a szempontból pedig ezek a "vezeték nélküli" töltők inkább a régi időket idézik, amikor a telefot egy dokkoló egységbe kellett behelyezni a töltéshez.

A Washingtoni Egyetem kutatói által kifejlesztett Power Over Wi-Fi ezzel szemben pontosan azt kínálja, amire mind gondolunk, ha szóba kerül a vezeték nélküli töltés, vagyis hogy a telefon ott van az asztalodon vagy a zsebedben, és töltődik anélkül, hogy bármit is csinálnod kéne vele.

A kutatók egy teljesen átlagos Asus routert alakítottak át vezeték nélküli töltővé egy egyszerű szoftverfrissítéssel, amellyel ezek után sikerrel töltöttek fel akkumulátorokat 8,5 méteres távolságból, valamint a routertől öt méterre elhelyezett kamerát is sikerült működtetniük vele. Ehhez az eszközöket olyan szenzorokkal látták el, amelyek képesek elektromos árammá alakítani a wifi-router által kibocsátott rádióhullámokat.

Az elképzelés egyébként nem teljesen új, de a Power Over Wi-Fi nagy előnye, hogy a routerre telepített szoftver automatikusan úgy osztja el az erőforrásokat, hogy a töltésre szánt energia mellett azért maradjon internet is, így nem kell választanod aközött, hogy a mobilodat töltöd fel, vagy hogy közben csekkolod a Facebookot.

A technológia, amit jelenleg néhány kiválasztott háztartásban tesztelnek, egyébként jóval többet ígér, mint hogy végre megszabadulhatunk a vezetékektől, hiszen innen már csak egy apró lépés lenne, hogy a telefon önállóan elkezdje tölteni magát, ha wifi-hálózat közelébe kerül, így soha többé nem kéne azzal foglalkoznunk, hogy hány százalékon áll az akkumulátor.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.