Internetezés közben botlottunk bele ebbe a meglehetősen primitív átverésbe, de gondoltuk jobb, ha szólunk róla.

A dolog úgy kezdődik, hogy netezés közben teljesen váratlanul feldobódik egy oldal, ami arról tájékoztat, hogy a UPC a születésnapja alkalmából iPhone Xs-t, Samsung Galaxy S10-et és Apple Watch-ot osztogat, amiért csak egy elégedettségi kérdőívet kell kitöltened. Persze az URL-cím meg a helyesírási hibák eléggé gyanúsak, de ki az, aki ilyesmire odafigyel, amikor alig karnyújtásnyira van egy 400 ezres telefon?

A kérdőív kitöltése után az oldal átirányít a még gyanúsabb című get-the-amazing-deal.com-ra, ahol először az e-mail címedet kell megadnod, majd (dobpergés)...

igen, a bankkártyaadataidat.

Szomorú, de első próbálkozásra az Avast is simán továbbengedett az adathalász oldalra, csupán második nekifutásra jutott eszébe jelezni, hogy ez egy phishing oldal és megszakítani a kapcsolatot. A csalók javára legyen mondva, hogy elég átlátszó trükkhöz folyamodtak, igazából meg sem próbálják leérvelni, hogy az ingyen telefonhoz miért kéne megadnod az adataidat. Feltehetőleg úgy voltak vele, hogy egy új iPhone vagy Galaxy S10 annyira elveszi az emberek eszét, hogy ilyesmin nem is gondolkoznak.

Na mindegy, mi szóltunk.

(Nyitókép: Paul Brennan/Pixabay)

És ezt olvastad már?
Találtak egy pehelysúlyú kőzetbolygót, ami a második Föld megtalálásához viheti közelebb az emberiséget
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!