Egy pillanatra nem figyeltünk oda, és a telefonunk szinte olyan lett, mintha egy titkárnő ülne mellettünk folyamatosan.

A Google jó ideje élen jár a személyi asszisztensek fejlesztésében, aminek egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a telefonunk bármilyen körülmények között tökéletesen értse, amit mondunk neki. Néhány éve még jót röhögtünk rajta, hogy a digitális asszisztensek hogyan értenek félre kábé mindent, mára viszont a technológia annyira kifejlődött, hogy magyarul is tökéletesen érti, amit mondunk neki.

Sajna ez egyelőre nem vonatkozik a Google Assistant-re, ami magyar nyelven továbbra sem elérhető, pedig az alapján, hogy a Google hangfelismerője mit művel, már éppen itt lehetne az ideje. Tessék nézni:

De hogy mennyit fejlődött a technológia, arra talán még ennél is jobb példa, hogy

ennek a cikknek az első (vesszők, pontok és új bekezdések nélküli) verziója is úgy készült el, hogy szóban lediktáltam a telefonomnak a szöveget, ő meg szépen legépelte.

Ehhez ráadásul semmiféle különálló programra nincs szükség, ha Google billentyűzetet használsz a telefonodon, akkor a mikrofon ikont megnyomva bármelyik alkalmazásban (legyen az akár kereső, akár jegyzetfüzet, akár bármi más) azonnal kipróbálhatod, hogy mire képes a hangfelismerő. Saját tapasztalat alapján nagyjából 99%-os pontossággal ismeri fel a kimondott szavakat, és ehhez nincs szükség se arra, hogy úgy artikuláljunk, mintha most jöttünk volna le a Nemzeti Színház színpadáról, se pedig arra, hogy olyan tagoltan beszéljünk a telefonunkhoz, mint egy hülyegyerekhez.

Persze vannak még hiányosságok, hiszen a hangfelismerő pontokat, vesszőket nem tud tenni, és új bekezdést sem tud kezdeni, de ez már inkább csak technikai kérdés, amit a későbbiekben könnyedén lehet majd pótolni.

És ezt olvastad már?
A változatosság a földeken is gyönyörködtet, avagy hogyan spárgáztak a pécsi kutatók