A Florida felé közeledő Ian hurrikán miatt visszaviszik a NASA holdrakétáját a szerelőcsarnokba, hogy ne sérüljön meg. Az űrrakéta valószínűleg novemberben indulhat útnak.

A Mexikói-öböl felől érkező hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön ér partot Floridában, ahol az állam kormányzója, Ron DeSantis szükségállapotot hirdetett. A Kennedy Űrközpontnál erős szelet és heves esőzést jósoltak.

A vihar várhatóan nem tesz komoly kárt az űrrepülőtérben, de a NASA nem akarja megkockáztatni, hogy a sok milliárd dolláros Space Launch System (SLS) űrrakéta esetleg megsérüljön.

Miután az SLS-t visszaszállítják az űrrepülőtér szerelőcsarnokába, várhatóan már csak novemberben próbálják meg ismét az űrrakéta indítását.

Az SLS-t egy óriási vontatóval húzzák vissza a csarnokba, de a művelet nagyon lassú, úgyhogy legalább fél nap, mire az űrrakéta az épülethez ér.

A visszaszállítás várhatóan helyi idő szerint 23 órakor kezdődik. A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis–I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, s azt megkerülve tér haza. A következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat. Várhatóan 2025 végén az Artemis–III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.

Fantáziarajz az SLS-rakétáról

A floridai hatóságok evakuálási parancsot adtak ki Tampa lakosainak az Ian hurrikánra való tekintettel, a Kuba déli partvidékét már elérő hurrikán szerdán eljuthat Florida nyugati partjaihoz.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek voltak a modern kor legpusztítóbb hurrikánjai

Meglátjuk, hogy Irma fel fog-e férni a következő hurrikános toplistára. Azért reméljük, hogy nem.

A Szaturnusz gyűrűi valójában egy brutális „támadás” maradványai

Nem mindig voltak gyűrűi a Szaturnusznak, egy kozmikus agresszió eredményei.

(Forrás: BBC, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés