Az Európai Űrügynökség (ESA) 2015. június 23-án küldte föl az űrbe a Sentinel-2A nevű műholdat, melyet 2017. március 7-én követett a Sentinel-2B. Ez a két szatelit több hónap alatt rakta össze azt a lehengerlő részletességű képet a földfelszínről, melyet most te is bevizsgálhatsz.

Mivel az ESA a felszínt zavaró időjárási tényezők nélkül akarta feltérképezni, ezért a 790 kilométeres magasságban keringő műholdak a teljes képet különböző időpontokban készített képekből rakták össze. Az északi féltekét 2016 májusa és szeptembere között, a déli féltekét pedig 2016 novembere és 2017 áprilisa között fotózták végig, a nyári évszakban, amikor az adott területen nem csak felhőtlenebb a légkör, de a vegetáció is a leglátványosabb.

A feladattal megbízott csapat 250 terabájtnyi adatot használt föl a munka során, az eredmény pedig túlzás nélkül lélegzetelállító.

A görgethető, nagyítható képet itt tudod megnézni:

Sentinel-2 cloudless map of the world by EOX

Over 80,767,302,107,136 pixels of Sentinel-2 data, combined in a fully automated process - a cloudless Sentinel-2 map of the world, crafted by EOX and available for free

Jó nézelődést!

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés