Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Új távlatok nyílhatnak egy magyar módszernek köszönhetően.

írja az intézmény közleménye.

A teljesen önvezető járművek tervezésekor az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő irányítási rendszer kialakítása. Az autóvezetés nem lineáris rendszer, amelyben adott sebességgel adott utat lehet megtenni, hanem rengeteg változóval kell kalkulálni.

Egy olyan irányítási rendszer kidolgozásakor, amely képes folyamatosan alkalmazkodni a szakemberek gyakran a vezetéssegítő rendszerek működéséből indulnak ki.

mondják a szakértők.

A SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Laboratóriuma kutatóinak több millió kísérlet lefuttatásából szerzett adatok alapján sikerült egy olyan modellt létrehozniuk, amely segíthet az autonóm rendszerek fejlesztésében.

A beszámoló szerint a modell elkészítéséhez big data alapú analízis módszereket használtak a kutatók. A lefutott kísérletekből gyűjtött adatok elemzését követően úgy döntöttek, hogy nem neurálisháló-alapú modellt építenek, mert az a tanítás során túl komplexszé válhat a garantált minőségű, biztonságkritikus irányítási rendszer tervezéséhez. Helyette változó paraméterű modellstruktúrákkal, és az azokra épülő irányításmodellekkel dolgoztak.

Az elkészült algoritmust a CarSim autószimulációs szoftverrel tesztelték a kutatók, ezen belül a Michigan Waterford Hills versenypálya virtuális modelljén futtatták a programot. Az eddig elérhető nominális eljárásokkal összevetve az új modellezési eljárás alapján készült változat egy, az eddiginél jobban manőverező önvezető járműmodellt eredményezett. A különbségek elsősorban extrém manőverek, illetve hirtelen kanyarok esetén voltak látványosak.

Az eredmények azt mutatják, hogy az új módszerrel a nominális eljárásoknál hatékonyabb és nagyobb teljesítményű önvezetési modell jöhet létre.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.