Egy távcső is elég a ritka égi jelenség megpillantásához.

Péntek hajnalban Naprendszerünk öt bolygója is szabad szemmel látható lesz a horizontot kelet és délkelet felé:

a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz válik láthatóvá, mielőtt a leghalványabb, a Merkúr eltűnik majd a felkelő Nap fényében, megpillantásukhoz pedig egy távcső is elég

– ugyanakkor a Greenwich-i Királyi Múzeum csillagásza, Greg Brown arra figyelmeztet mindenkit, hogy mielőtt a Merkúrt próbálnák megfigyelni, győződjenek meg róla, hogy a Nap tényleg a horizont alatt van még, és még véletlenül se nézzenek közvetlenül a Napba, mert az súlyosan károsíthatja a szemet.

A Vénuszt és a Jupitert láthatjuk majd a legkönnyebben: a Vénusz a magyar idő szerint körülbelül hajnali 5 órától, a Mars és a Jupiter pedig körülbelül 3 óra 45 perctől lesz látható a horizont felett. A Szaturnusz hajnali fél háromkor emelkedik a horizont fölé, a Merkúr pedig csak hajnali fél hat körül kel fel, ezért a hajnali fényben már nehéz lesz észrevenni, és közel marad a horizonthoz.

Egyébként nem ritka, hogy két-három bolygót egymás közelében láthatunk, de a szabad szemmel észlelhető öt bolygó megjelenésére utoljára 2004-ben volt példa.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A Nemzetközi Űrállomásról például ilyen egy holdfogyatkozás

Az egyik legfeltűnőbb égi jelenség az űrből is legalább annyira látványos.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Úgy tűnik, bevezet egy új iPhone-modellt az Apple

További cikkeink a témában