„Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét!”

A Puli csapatát választotta nyertesnek a NASA a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét kihívás” (Honey, I Shrunk the NASA Payload Challenge) folytatásán – írja a Puli Space Technologies honlapja.

„A NASA-t lenyűgözték a Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) mérőeszköz tervei, és izgatottan várják – ahogy mi is –, a NASA és a Puli Space közötti együttműködést a következő egyéves fejlesztési időszakban.”

A NASA 225 ezer dollárral támogatja a vízszimatoló mérőeszköz fejlesztését, valamint műszaki oldalról is segíti a Puli Space Technologies céget.

A Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) belsejének előzetes terve a három CMOS szenzorral és a vezérlőegységgel - Forrás: Puli

A szokatlan nevű innovációs verseny célja holdi erőforrásokat felderítő, illetve sugárzást mérő űreszközök miniatürizációja és költséghatékonnyá tétele. A 2020-as első körben a Puli már elnyerte a fődíjat, de akkor még csak a koncepcióval. Azután a Puli egy év alatt megtervezett és legyártott három működő példányt, melyeket elküldött a NASA pasadenai laboratóriumába tesztelni.

De mi is a vízszimatoló?  

Egy műszer, amelynek extrém kis tömege (kevesebb mint 400 gramm) és méretei (kisebb mint 10x10x5 cm) alkalmassá teszik, hogy akár egy kis, pár kilogrammos holdjáró hasára rögzítve nagyobb területek vízjég eloszlását térképezze fel, elősegítve a hatékony és gazdaságos vízjég kitermelést, ami a tervezett emberes küldetések nélkülözhetetlen előfeltétele.

A Hold felszínén nagy mennyiségű víz található, főleg a sarkvidékeken, jég formájában, akár 40 ezer négyzetkilométernyi területen. Az úgynevezett „jégcsapdák”, azaz potenciális jéglelőhelyek lokális felderítése több szempontból is kiemelt fontosságú, hiszen továbbra sem tudjuk milyen koncentrációban, térbeli eloszlásban és formában van jelen a vízjég a holdkőzetekben.

Pedig, mint említettük, az emberes küldetésekhez tudnunk kell majd, hol és mennyi vizet találni. Tudj meg mindent a vízszimatolóról a Pulinál!

...vagy maradj a Holdon:

Meglepő dolgot műveltek a holdi talajjal

Először sikerült növényt termeszteni rajta.

És ezt olvastad már?
Rekonstruálták a neandervölgyi ősemberek egyik 70 ezer éves receptjét