Az űrből filmeztek le egy, a Földről fellőtt rakétát.

Jelenleg az orosz–ukrán háború miatt fagyos a viszony az orosz és az amerikai űrügynökségek között is, az alábbi videó viszont még a boldog békeidőkben készült, amikor is a kazahsztáni űrközpontból fellőttek egy Szojuz-FG rakétát – ezt pedig lefilmezték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről.

A rakétához csatlakoztatott Progress MS-10 modul éppen az ISS-re vitt rakományt, ezt filmezte le az utóbbi asztronautája, Alexander Gerst geofizikus, aki a 15 perces filmből készítette az alábbi 90 másodperces time-lapse videót:

A videón látszanak földi városok fényei, felhők, a légkör kékes-arany fénytörései, és távoli csillagok is. Látható az is, amint az egyik elhasznált rakétafokozat visszahull a Föld légkörébe, és oda belépve elég. A felvétel korábban már kikerült a netre, de az Európai Ügynökség koránt sem ilyen jó minőségben posztolta.

Gerst korábban már készített lélegzetelállító time-lapse videót, lencsevégre kapott egy szupertájfunt, meg nagyjából mindent, ami a fényképezőgépe látóterébe került.

Ez is érdekelhet:

Döbbenetesen látványos videót készített egy orosz kozmonauta a Nemzetközi Űrállomásról

Nagy a verseny, hogy ki tud látványosabb videót csinálni a Földről, és Oleg Kononenkóval egy elég erős versenyzővel bővült a mezőny.

És ezt olvastad már?
És akkor a pilóták elaludtak utazómagasságon…