Mi okozhatta hosszú évtizedeken át, hogy repülőgépek tucatjain zavarodott meg az iránytű és vált használhatatlanná a navigációs rendszer? Csak két kérdés a rengeteg közül.

1945. december 5. Kora délután gyakorlórepülésre indul a floridai Fort Lauderdale-ből az amerikai haditengerészet öt Avengerből álló 19-es repülőraja. A gépek a Bermuda-szigetek felé tartottak, amikor nem sokkal délután fél öt előtt a rajparancsnok közölte az irányítással, hogy az iránytű meghibásodott és fogalma sincs arról, hol vannak. Örökre eltűntek.

Sok másik mellett ez volt az az eseménysor, amelyik a figyelem középpontjába helyezte a Bermuda-háromszöget, és amely kapcsán rengeteg találgatás indult el ezzel a misztikusnak és különösnek tartott régióval kapcsolatban. Miért zavarodtak meg a navigációs rendszerek? Hogyan repülnek a légitársaságok a Bermuda-háromszögben? Vannak-e cégek, amelyek messze elkerülik ezt a régiót? Mit mondanak a biztosítótársaságok, valamint a partiőrség szakemberei a terület veszélyességéről? Erről is szó esik a Légiközlekedési Kulturális Központ friss, de szokás szerint érdekes videójából.

(A nyitókép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Gigantikus repülőtérből lett különleges hangulatú közpark és városközpont a berlini Tempelhof

Százéves a világ első kereskedelmi reptere, ahonnan tizenöt éve nem szállt fel járat, mégis naponta tízezren látogatják.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés