Előfordult már veled, hogy hosszú órák óta álldogáltál a dugóban, amikor egyszer csak valaki teljes gázzal elrepesztett melletted a leállósávban? Na valami ilyesmit csinált a kínai Ehang is, akik úgy hagyták faképnél a Google-t, a Nissant meg a többieket a béna robotautóikkal, hogy csak na.

A fenti példa már csak azért is megállja a helyét, mert az Ehang 184 névre keresztelt repülő robotautó (vagyis inkább nagyra nőtt drón) tulajdonképpen csalás, vagy legalább is egy ügyes médiahekk. Az ugyanis elég nehezen elképzelhető, hogy a kínaiak ötletéből még ebben az évtizedben lesz valami kézzelfogható dolog.

Ami jelenleg van, az egy szép nagyra nőtt drón, ami képes elszállítani egy embert nagyjából 16 kilométeres távolságba, mindezt teljesen automatikusan. Az Ehang 184 ugyanis a robotautókhoz hasonlóan szenzorokkal és kamerákkal érzékeli környezetét, így az utasnak nincs más dolga, mint hogy hátradőljön, és élvezze a látványt. Ha pedig mégis gond adódik, akkor egy szakember veszi át a drón irányítását, aki távirányítással navigálja a megfelelő helyre a járművet.

Az Ehang a CES elektronikai kiállításon az USA-ban érvényes szabályozás miatt nem tudta demonstrálni, hogyan szállítja a gépük az utasokat (legalább is erre hivatkoztak), de a 184-gyel más probléma is van azon kívül, hogy semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy tényleg működik: elsősorban természetesen a vonatkozó jogszabályok, amiknek nagyon sokat kéne változniuk, hogy az efféle polgári repülés lehetségessé váljon, de ezt leszámítva is nehéz elképzelni, hogy bárki önszántából beülne egy ilyen repülőbe. Ettől függetlenül persze maga az ötlet nagyon izgalmas, így szívből drukkolunk az Ehangnak, hogy sikerüljön rácáfolniuk a kételkedőkre.

És ezt olvastad már?
Már csak várni kell egy kicsit, hogy megpillantsuk az ősrobbanás utáni pillanatokat