Véget ért egy korszak, legalábbis az Európai Unióban.

Nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan már nem kell repülő üzemmódba kapcsolni a készülékeinket az Európai Unión belüli járatokon, ugyanis az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a légitársaságok a mobil adatátvitel engedélyezése mellett 5G technológiát is biztosíthatnak a fedélzeten – az ehhez szükséges technológiát 2023. június 30-ig kiépíteniük a tagállamoknak.

Mindez azt jelenti, hogy már repülés közben is lehet majd telefonálni és netezni, így zenét és videót streamelni, valamint élő egyenesben tolni a kontenteket a mindenféle social media felületekre.

Egyelőre még mindig azért kell bekapcsolni a repülő üzemmódot, mert a repülőút során az aktív készülékeink folyamatosan keresnék azt a hálózatot*, amelyikre kapcsolódhatnak, ez pedig belezavarhat a pilóta és a földi irányítóközpont közötti kommunikációba, valamint összezavarhatja a magasságmérő műszereket – bár a szakértők szerint az interferencia kockázata nagyon kicsi, ezért ez inkább elővigyázatosságból kötelező még a nyárig.

*Egyébként repülési magasságban csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak a mobiltelefon-átjátszó tornyokhoz kapcsolódni az arra hivatott készülékek, de ha sikerülne, a nagy utazósebesség miatt akkor is csak néhány másodpercre jönne össze a kapcsolat.

(Forrás: BBC, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Az iPhone 15-tel korszakváltásra készülhet az Apple

Teljes átalakuláson eshet át az iPhone 15-ös modellcsalád.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés