Ezt a Boeing 737-800NG szimulátort nem a robotpilóta, hanem egy igazi robot rakta le. Pontosabban egy beprogramozott robotkar.

ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System, ami nagyjából annyit tesz, hogy légi munkaerő a pilótafülke-automatizáló rendszerben) a segédpilóta ülésén „ül”, és kamerák segítségével kíséri figyelemmel a mérőeszközöket és a kapcsolókat a pilótafülkében, majd ezeket az információkat átadja egy processzornak. ALIAS-nak pedig van egy csinos kis robotkarja, amely elvégzi az adott utasításokat. A robot repült is a Boeinggel, majd az automata leszállórendszerét is használva – vicces, amikor egy gép veszi igénybe egy másik segítségét – biztonságosan lerakta azt, ezzel pedig bebizonyította, hogy lehet rá számítania a bajban, mondjuk ha az egyik hús-vér pilóta „harcképtelenné” válna.

Természetesen már évek óta képesek vagyunk repülőgépeket vezettetni különböző gépekkel vagy programok segítségével anélkül, hogy ember tartózkodna a fedélzeten. Ugyanakkor az ALIAS-t főként azért hozták létre, hogy segítse a pilóták aktív munkáját, hogy a nagyon melós percekben kevesebb teher érje a homo sapienst azáltal, hogy a robot átvállalja a mechanikus munka egy részét.

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Ufókat próbál meg azonosítani a Pentagon