A 8K-s felbontású és 216 centiméteres képátlójú Q900R a tévék Rolls-Royce-a, az árából pedig minden bizonnyal egy kisebb lakást is vehetnél.

Persze a berlini IFA kiállításon bemutatott Q900R valószínűleg nem férne be abba a lakásba, amit az árából kapnál, na de mégiscsak egy tévéről beszélnünk.

A Samsung első 8K-s felbontású tévéje négy különböző méretben érkezik, 65, 75, 82 és 85 colos képatlóval. Bár az itthon októbertől kapható tévének egyelőre nincsen hivatalos magyar ára, de ha abból indulunk ki, hogy a 88 colos, 4K-s QLED-tévé ára kétmillió forint felett indult, akkor nagyjából biztosra vehető, hogy a 8K-s modell árából egy kisebb lakást is vehetnél.

Az ár részben a tévé egyediségének is szól, hiszen a 8K-s felbontás ma még ritkaságnak számít, de tény, hogy a Samsung emellett is mindent beleadott, hogy a legújabb QLED-tévéje mindenben kitűnjön. A fényereje például 4000 nites, vagyis kétszer olyan erősen világít, mint a korábban bemutatott QLED-tévék, pedig a fényerejük már azoknak is kiemelkedőnek számított. A Q900R emellett tud mindent, ami miatt a Samsung-tévéket szeretni lehet, támogatja a HDR10+ szabványt, van hozzá One Remote távirányító és Észrevétlen csatlakozás, a mintafelismeréssel pedig a tévé alapszíne készenléti módban alkalmazkodik a mögötte levő fal színéhez.

Na jó, de mire jó a 8K, ha tartalmak még alig-alig érhetők el ilyen felbontásban? - fogalmazódhatna meg az ember fejében, miközben éppen elégeti a bankrabláshoz használt maszkot és kesztyűt. A Samsung erre is gondolt, így a tévébe beépítettek egy mesterséges intelligenciával megtámogatott felskálázó technológiát, ami egy dedikált processzorral minden tartalmat képes közel 8K-s minőségűvé alakítani. Ha esetleg lesz szerencséd személyesen is kipróbálni, hogy ez a gyakorlatban mennyire működik, akkor feltétlenül oszd meg velünk a tapasztalataidat, bár akkor sem leszünk csalódottak, ha csak egyszerűen meghívsz magadhoz BL-t nézni.

És ezt olvastad már?
Nobel-díjas tudós tart előadást Budapesten február elején
További cikkeink a témában