Ha eddig nem gondoltad jó ötletnek a hajtogatható kijelzős telefonokat, a Samsung új modelljeivel akkor is érdemes tenned egy próbát. A Fold5 és Flip5 technikáját ugyanis addig fejlesztette a gyártó, amíg meglepően sokoldalú készülék lett belőlük.

Sokáig a jövő futurisztikus megoldásának tűnt egy olyan telefon, aminek jókora kijelzőjét egyszerűen félbehajtjuk, és zsebre csapjuk, aztán az évek során kiderült, hogy nem is annyira egyszerű valóra váltani ezt az álmot, még a legnagyobb mobilgyártóknak sem. Az első szériák gyermekbetegségeit azonban mára leküzdötték a hajlítható kijelzős telefonok, ezért itt az ideje, hogy igazi csúcskészülékekként tekintsünk rájuk. A Samsung évről évre egyre jobbá tette a hajtogatható modellpárosát, aminek legújabb generációja, a Fold5 és a Flip5 egyszerre járt nálunk.

Samsung Galaxy Z Fold5

Ha nem vagy nagyon fiatal, akkor még emlékezhetsz a kommunikátorokra, azokra a mobilkészülékekre, amelyek összehajtva telefonként használhatók, kinyitva pedig mini billentyűzetükkel alapvető irodai feladatokat is el lehetett látni velük. Minket első pillantásra erre emlékeztetett a Fold5, ami azonban már rég nem az a bumfordi készülék, mint aminek a paraméterei alapján gondoltuk volna.

A félbehajtott Fold5 persze vaskosabb jelenség, mint egy átlagos telefon, de az elődjénél két milliméterrel vékonyabb lett (13,4 mm), ha pedig kinyitjuk, akkor mindössze 6,1 milliméter a vastagsága. Ennél is lényegesebb, hogy

a Samsung kitalált hozzá egy új zsanért, amivel összecsukva már nincs rés a telefon két fele között.

A zsanér egyébként úgy működik, ahogyan elképzeljük, masszív érzetet kelt, és bármilyen pozícióban rögzíthetjük.

Nagyon praktikus, hogy a gyakran használt alkalmazásokat elérjük az alsó sávból

A Fold5 ezért éppen úgy is használható, mint a hajdani kommunikátorok, mini számítógépként az asztalra téve széles billentyűzeten gépelhetünk rajta, vagy ha akarjuk, akkor két alkalmazást is követhetünk egyszerre. A legjobb persze teljesen kihajtva, amikor egy mini táblagépet kapunk, 7,6 colos (2176×1812 pixeles) képernyővel, így kényelmesen nagy méretben nézhetjük rajta a videókat, vagy böngészhetünk az interneten.

Meg kell jegyeznünk, hogy az összehajtható telefon nem jár minden kompromisszum nélkül. Például a Fold5 belső kijelzője sem titkolhatja el, hogy félbehajtható, mert ki lehet rajta tapintani a hajtást, de amikor már a képet nézzük, akkor aligha vesszük észre az elválasztást. Számítottunk rá, hogy a Fold5 nem lesz könnyű, 253 grammot nyom, de egy kicsivel könnyebb az elődjénél, és egy idő után hozzászoktunk – aki nem tudja megszokni, annak inkább a Flip5 való.

A leggyakrabban hagyományos telefonként használtuk a Fold5-öt, aminek a 6,2 colos külső kijelzője is elég nagy, 2316×904 pixeles felbontásával ugyan kicsit hosszúkásabb, mint amihez hozzászoktunk. A teljesítményére azonban nem lehet panaszunk, a Galaxyra optimalizált Snapdragon 8 Gen 2 chipkészlettel és 12 GB RAM-mal igazi csúcskészülék, amit szinte lehetetlen megizzasztani. Az akkumulátora 4400 milliamperórás, és ezzel mindig elég volt legalább egy napra.

Hajtogatható telefonnál nem a kamerán van a hangsúly, de a Fold5 ezen a téren sem maradt le,

a Galaxy S23 fejlett rendszerét kapta meg. 50 megapixeles, optikai stabilizátoros kamerájával ragyogó képeket készítettünk, és szerettük a háromszoros zoomnak megfelelő telefotó kamerát is, amivel torzításmentes profi fotók és portrék készíthetők. Ne feledjük az ultranagylátószögű kamerát, és azt sem, hogy kinyitva és becsukva is van egy szelfikamera a készüléken.

Minél többet használtuk, annál jobban szerettük a Samsung nagyobbik hajtogatható telefonját, amivel tulajdonképpen két készüléket kaptunk egyben. 770 ezer forintos alapárával igazi csúcsmodell, ahhoz méltó tulajdonságokkal, és ha a paramétereivel nem is törhet az S23 Ultra babérjaira, annál jóval sokoldalúbb, igazi különlegesség.

Samsung Galaxy Z Flip5

Persze megértjük, ha neked a Fold5 túl nehéz vagy túl drága, ekkor lehet érdekes a Samsung másik újdonsága, ami szintén egy régen divatos készülékre emlékeztet minket. A kétezres évek közepén nagyot mentek az összehajtható kagylótelefonok, és mintha ezeknek a modern utódja lenne a Flip5, ami minden téren megörökölte a nagyobb testvérének prémium jellemzőit, ahhoz hasonlóan vízálló, és Gorilla Glass Victus 2 üveggel borították.

Míg a Fold5 a terjedelmes mérete miatt inkább férfikézbe illik, addig a Flip5 a lányoknak is érdekes lehet,

és nem csak azért, mert hasonlít egy sminktükörre. Összecsukva sokkal kisebb, mint bármilyen telefon, 72×85 milliméteres méretével egyszerűen zsebre vághatod, és észre sem fogod venni, hogy nálad van. A Samsung ezt a telefont is az újonnan fejlesztett zsanérjával adja, ami masszív, résmentesen záródik, és tetszőleges szögbe hajtható.

A két készülék közül a Flip5 számít a nagyobb újdonságnak, ugyanis jelentősen megnövelték rajta a külső képernyő méretét. Az első generációján még csak 1,1 colos kijelző volt, és az elődje is 1,9 colost tudott felmutatni, ezzel szemben az új Flip5-re már egy 3,4 colos, 720×748 pixeles képernyő került, ami nemcsak az értesítések mutatására jó, hanem

gyakorlatilag összecsukva is egy mini okostelefonként használhatjuk.

A külső képernyőn is megnyithatunk különféle alkalmazásokat, például böngészhetünk az interneten, nézhetünk videókat, és még az üzenetekre is válaszolhatunk egy mini billentyűzeten anélkül, hogy szét kellene nyitnunk a telefont. A kisebb mérete miatt lehet, hogy a Flip5 nem kapta meg a Fold5 kamerarendszerét, meg kell elégednünk két 12 megapixeles kamerával, a telefon különleges felépítése miatt azonban ezt egészen kreatívan használhatjuk.

Mivel a külső kijelző mellé került a két kamera, ezért a főkamerával úgy lőhetünk szelfit, hogy közben látjuk is a képet, vagy a készüléket félig kihajtva az asztalra téve használhatjuk videóhíváshoz, és fotózáshoz állványt sem kell vinnünk magunkkal. A képek minősége nem maradt el a nagy testvéréhez képest, de a Fold5-ben lévő telefotó kamerát azért hiányoltuk. A Flip5 azonban ahhoz hasonlóan belülre is kapott egy szelfikamerát.

Ha kihajtod, akkor a Flip5 éppen akkora, mint egy hagyományos okostelefon,

6,7 colos (2640×1080 pixel felbontású) képernyővel, és bár a közepén ennek is látható és tapintható a hajtás, egy idő után nem fog zavarni, inkább a félbehajthatóság előnyeit fogod élvezni vele. Snapdragon 8 Gen 2 chipkészlettel, 8 GB RAM-mal és legalább 256 GB tárhellyel minden igényednek megfelel, 3700 milliamperórás akkumulátora pedig több mint egy napra elég lesz.

Samsung Galaxy Watch6

A két készülék előnyeit még inkább kihasználhattuk azzal, hogy egyúttal a Samsung legújabb okosóráját, a Galaxy Watch6-ot is kipróbáltuk. A széria legnagyobb újdonsága, hogy a Classic változatnál visszatért az elődjéről hiányzó forgatható lünetta, a számlapot körülvevő gyűrű, a képeken azonban nem ezt, hanem az alapmodellt láthatod. Sportos, de nem annyira, hogy fitneszórának nézd, fémes keretével és fekete kijelzőjével elegáns is egyben.

A kétféle méretben kapható Watch6 kijelzője nagyobb, jobb felbontású és élénkebb lett, és az akkumulátor kapacitása is nőtt, amivel elég volt minden este a mágneses töltőre tenni még akkor is, ha folyamatosan használtuk minden funkcióját. Pedig funkcióból van benne bőven, a fitnesz- és egészségügyi alkalmazások mellett böngészni, telefonálni, zenét hallgatni,

térképen navigálni, de még szöveges üzenetre válaszolni is lehet a Samsung okosórájával.

A hajtogatható telefonokkal együtt még egy érdekes funkciója van, a kamera ikonra bökve ugyanis azonnal megnyílik a fényképezőgép a telefonon, az óra kijelzőjén láthatjuk a készülő képet, és el is kattinthatjuk a kamerát. A Fold5 és Flip5 pedig félig kihajtva letehető állvány nélkül, így egészen kreatív családi és csapatképeket tudtunk készíteni vele. Az alkalmazások sora egyre bővül, hamarosan a Google Naptár és a Gmail is használható lesz az órán.

Összegzés

Nagyon jól tette a Samsung, hogy nem adta fel a hajtogatható telefonok ötletét, hanem inkább még tovább tökéletesítette a koncepciót. A használatuk persze elsőre megszokást igényelhet, a Fold5 és Flip5 mégis képes gyorsan meggyőzni azokat, akik eddig el sem tudták volna képzelni, hogy hajlítható kijelzős telefont választanak maguknak. A paramétereik ugyan egy kicsivel elmaradnak az S23 szériától, de különleges felépítésük és sokoldalú használhatóságuk mégis indokolja, hogy megérdemelt helyük legyen a Samsung csúcskészülékei között.

Ez is érdekelhet:

Még jobbak lettek a Samsung hajlítható kijelzős telefonjai

A Samsung kitartott a hajlítható kijelzős telefonok mellett, és tovább tökéletesítette azokat: itt a Z Fold5 és Z Flip5, de új táblagépét és okosóráját is bemutatta a márka.

Az okostelefonok non plus ultrája lett a Samsung Galaxy S23 Ultra

Kipróbáltuk a Samsung eddigi legjobb okostelefonját.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés