• A Sky tévécsatorna tíz évvel ezelőtt perelte be a Skype-ot, mert annak neve szerintük túlságosan hasonlít a tévécsatorna nevére és logójára.

  • A luxemburgi Európai Bíróság kedden a tévécsatornának adott igazat.

  • Mert szerintük az európai emberek tök hülyék.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a népszerű videochat nevével és logójával az a bajpe, hogy az emberek könnyen összekeverhetik a Sky nevével és logójával, amiből arra következtetünk, hogy

az Európai Bíróság tök hülyének nézi az embereket.

Azt most hagyjuk is, hogy a sky egy igen széles körben használt angol köznév (ég), ami egy normálisan működő világban eleve nem eshetne védjegyoltalom alá, meg hogy egy ötbetűs szótpe hogyan lehet összekeverni egy hárombetűssel, de nagyon kíváncsiak lennénk arra az élethelyzetre, amelyben valaki összekeveri egymással ezt a két logót:

Bár a hasonló névhasználati perek egyáltalán nem szokatlanok, ilyen meredek ítéletek eddig inkább az Egyesült Államokra voltakpe jellemzőek, ahol például az Edge Games éveken keresztül szabadon terrorizálhatta azokat a szerencsétlen játékkiadókat, akik a játékaik címében használni merték az "edge" (perem) kifejezést. Egészen addig, amíg a Mirror's Edge miatt belepe nem kötöttek a világ legnagyobb játékkiadójába, az EA-be, melynek ügyvédei secperc alatt szétcincálták a másokon élősködő trollokat.

Az Európai Bíróság döntése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft továbbra is hasznáhatja a Skype nevet, viszont nem védjegyeztethetik azt, és a Sky adott esetben licencdíjat is kérhet a névpe használatáért. Vagyis Európában bárki szabadon használhatja a Skype nevét és logóját (persze amíg a Sky be nem perli őket is), például kiadhat egy Skpye+ névre keresztelt androidos alkalmazást, amiről biztosan elég sokan gondolnák, hogy a Skype-nak egy fejlettebb változata, de nem akarunk ötleteket adni.

Svéd nő nézi a Sky Sports adását. Legalább is ő ezt hiszi.

A Sky egyébként nem először kavart be a Microsoftnak, korábban a SkyDrive felhőszolgáltatást ispe azért kellett átkeresztelniük OneDrive-ra, mert egy angol bíróság szerint az túlságosan hasonlított a csatorna nevére.

A cikkben egyébként hat szó mögé csempésztük oda trükkösen a "pe" utótagot, ha észrevetted, akkor gratulálunk, okosabb vagy, mint amilyennek az Európai Bíróság gondol.

(Fotó: AFP)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés