Pedig az emberek kétharmada szerint a mobil tökéletesen helyettesíti.

A tizennégy éves és annál idősebb magyar lakosság fele használ még vezetékes telefont

– közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása alapján. Az előfizetők csaknem 90 százalékának csak egy tévével és internettel közösen előfizethető, kedvező csomag miatt van vezetékes telefonja, és csak nyolcból egy háztartásban fizetnek elő külön erre a szolgáltatásra. Az előfizetők harmada sosem használja a vezetékes telefont, az ilyen háztartások tizedében pedig készülék sincs, csak előfizetésük van. Ezzel szemben a háztartások 94 százalékánál van mobiltelefon, és 71 százalékukban vezetékes internet is.

A vezetékes telefon túlélésében fontos szerepet játszanak a fogyasztói szokások, attitűdök.

A különösen árérzékeny magyar előfizetők jelentős része azért használja ezt a szolgáltatást, mert kéznél van, és nem jelent számára pluszköltséget. Ez jól látható a munkahelyi vonalastelefon-használatában, amivel az emberek spórolhatnak a saját mobilkiadásaikon. A dolgozó emberek húsz százaléka indít vezetékes hívást az otthonán kívül, míg a nyugdíjasoknak csak a 7 százaléka, a tanulóknak és más inaktívaknak pedig csupán 14 százaléka.

A kutatás eredménye szerint a vezetékes telefon fennmaradásának másik fő oka az életkorból fakadó megszokás, valamint a kor és az anyagi helyzet együttesen. A vezetékes telefont a legnagyobb arányban a magukat jómódúnak tartó idősek használják (69 százalék), a legkevésbé pedig az átlagos vagy rossz anyagi helyzetű fiatalok veszik igénybe (29 százalék), de még a jó körülmények között élő középkorúaknak is csak az 57 százaléka.

A kutatásban feltett állítások közül azzal értettek a legtöbben egyet, hogy a vezetékes telefonra az időseknek és a cégeknek van még szükségük.

Ehhez képest jóval kevesebb pontot, 100-ból 71-et kapott az a vélemény, hogy azért van szükség a nyilvános vezetékes telefonra, hogy akinek nincs mobilja, segítséget tudjon hívni. Továbbá 50 pontot kapott az az állítás, hogy azért szükséges az otthoni vezetékes, mert a mobiltelefon drága lenne.

A felmérés 2020. augusztus 11. és szeptember 11. között készült országosan reprezentatív mintavétellel 3244 háztartásban, a 14 évesek és az annál idősebbek személyes megkérdezésével.

Ez is érdekelhet:

Három napig hevert egy folyó mélyén az iPhone, de így is hibátlanul ébresztett a megtalálása után

Egy Idaho államban élő fickó kajakozás közben beleejtette a telefonját egy erős sodrású háromméter mély folyóba. Keresztet vetett rá, pedig az iPhone-nak semmi baja se lett.

(Forrás: NMHH, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Így néz ki 1,5 millió kilométeres távolságból, ahogy a Föld előtt elhalad a Hold

Nem jött be az iPhone óta legnagyobb dobásnak tartott eszköz, sorra viszik vissza az Apple-höz

További cikkeink a témában