Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az, hogy mondjuk a Samsung bemutat egy csaknem tökéletes telefont, igazából nem akkora meglepetés, az évek óta kissé tetszhalott állapotban lévő Sony mobilrészlegétől viszont minimum váratlan, amit most csináltak.

Úgy tűnik ugyanis, hogy (borzalmas név ide vagy oda),

és ez már önmagában elég nagy meglepetés egy olyan gyártótól, akinél azon sem csodálkoztunk volna különösebben, ha egyszer csak bejelentik, hogy telefon-ügyben inkább lehúzzák a rolót.

A Sony Xperia XZ2-ben ugyan nincs 4K-s felbontású kijelző, mint a tavalyi XZ Premiumban, viszont ennél sokkal fontosabb dolgokban sikerült majdnem tökéletesre csiszolni a telefon képességeit.

Rögtön kezdjük a telefonban található Snapdragon 845 procival, ami annyira friss, hogy a világpremierje egy nappal korábban volt a Samsung Galaxy S9 bemutatón, tehát a 4 GB RAM-mal felszerelt XZ2 egy rövidebb ideig az egyik legerősebb androidos telefon lesz a piacon.

Ami ráadásul megjelenésre is komoly átalakuláson ment át: a Sony elbúcsúzott az évek óta tökéletesen változatlan dizájntól, a telefon hátul kerekebb lett, elöl pedig kapott egy tisztességes, 2:1-es képarányú full HD+ kijelzőt, amit alul és felül jóval vékonyabb keret vesz körbe, mint a korábbi Sony-telókat. Más telefonokhoz képest persze azért közel sem nevezhető keret nélkülinek az XZ2, de az biztos, hogy jóval kellemesebb a megjelenése, mint bármelyik eddigi Sony-telefonnak.

A legerősebb újításokat videós téren találjuk a telefonban, ami képes 4K-s felbontásban rögzíteni HDR, vagyis magas dinamikatartományú videókat, emellett pedig fejlődött a szuperlassítás funkció is, amivel már full HD felbontásban is rögzíthetünk másodpercenként 960 képkockát.

Exkluzív fícsörként megjelent a telefonban a Dynamic Vibration System, ami a dual shock kontrollerhez hasonlóan aszerint ad fizikai visszajelzést, hogy éppen mit játszunk/nézünk stb. Magyarul a telefon teljesen személyre szabottan vibrál a kezünkben, ami talán nem a leglényegesebb funkció, de tény, hogy élvezetesebbé teszi a kikapcsolódást.

A tavalyi Xperiákban bemutatkozó 3D-s szkennelés funkció immár a telefon előlapi kamerájával is elérhető, ami kifejezetten jól jön, ha a saját arcodat szeretnéd lemodellezni három dimenzióban, bár mi erről inkább lebeszélnénk. A technológia ugyan jobban működik, mint mondjuk a Google Playből letölthető 3D-s szkennelő programok, de gyakorlatlan kezekben a végeredmény még így is valami amorf szörnyszülöttre emlékeztet. Hát nem egy animoji, az biztos.

Ha a hanghatásokról van szó, akkor az egyik szemünk sírhat, a másik pedig nevethet, ugyanis a Sony Xperia XZ2 a Galaxy S9-hez hasonlóan sztereó hangszórókat kapott, a jack-csatlakozót viszont lefelejtették róla, ami eléggé érthetetlen, hiszen ezt a Samsung mellett például az LG-nek is sikerült abszolválni (az pedig elég egyértelmű, hogy a legtöbb felhasználónak nagyon is szüksége van rá, mondjon bármit is az Apple).

A Sony egy sötéten tátongó fekete lyukat is befoltoz az új telefonnal, ugyanis a sima, 5,7 colos kijelzővel felszerelt XZ2 mellett bemutatták a telefon kisebb, mindössze ötcolos kijelzővel érkező változatát is, ami a vékony keretnek köszönhetően nagyjából a legkisebb csúcskategóriás okostelefon az iPhone SE óta.

Az XZ2 Comapct névre keresztelt teló tulajdonosainak ráadásul csak minimális kompromisszumokat kell kötniük: a vezeték nélküli töltés mellett le kell mondaniuk a Dynamic Vibrationről, és a telefon akksija is egy kicsit kisebb, de emellett minden másban megegyezik a nagyobbik XZ2-vel.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.