Európában nem bányásznak mindenhez is szükséges ritkaföldfémeket, de ez hamarosan megváltozhat.

Európában jelenleg nem bányásznak ritkaföldfémeket, ezért sem mellékes, hogy Svédországban rátaláltak egy lelőhelyre. Írhatnánk „Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét” is, csak hát momentán ez az egyetlen ilyen hely.

Ritkaföldfémeket használunk ma már mindenhez a mobiloktól kezdve az elektromos autón és a szélturbinákon át a rakétákig, ezért olyan fontos nyersanyag.

2021-ben az EU-ban használt felhasznált ritkaföldfémek 98 százalékát Kínából importálták, ezért nem mellékes a Svédország északi részén most talált több mint egymillió tonna. Jelentős mennyiség ez is, ám csak töredéke a világ 120 millió tonnára becsült készletének. Szóval exportálni nem nagyon lehet belőle, annál is inkább, mert a kereslet 2030-ig várhatóan az ötszörösére nő irántuk.

„A lítium és a ritkaföldfémek hamarosan fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz”

– mondta tavaly Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa. És ebben még csak nincs is semmi meglepő: minden kütyüben, akksikban megtalálhatóak, gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük a világ. Szóval jobb nem más nagyhatalmaktól függni ritkaföldfémek terén.

Mivel a ritkaföldfémek kitermelése „potenciálisan környezetkárosító”, az újonnan felfedezett nyersanyagok 10-15 évnél hamarabb nem juthatnak el a piacra a hosszadalmas engedélyezési folyamatok miatt, mondja Jan Mostrom, az LKAB bányavállalat CEO-ja, aki ezért kérte a hatóságokat a procedúra felgyorsítására.

(Forrás: BBC, fotó: Unsplash)

Svédország és a bányák viszonyáról ez is érdekes:

Egy város, ami három kilométerrel arrébb költözik

Kiruna a saját jogán is híres lehetne, de ehhez képest csinált egy elég extrém dolgot.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés