Sokszínű, mármint az összetétele.

Szokatlanul sokszínű légkört fedeztek fel a HD209458b jelű exobolygó, azaz Naprendszeren kívüli bolygó körül az olaszországi Galileo Nemzeti Teleszkóp (Telescopio Nazionale Galileo, TNG) segítségével, bár életre nem alkalmas égitest, légköre – és keletkezési története* – érdekes a szakértők számára. A nemzetközi kutatócsoport közlése szerint ugyanis

a víz mellett öt szenet és nitrogént tartalmazó molekulafajtára bukkantak: szén-monoxidot, hidrogén-cianidot, metánt, ammóniát és acetilént találtak.

A grazi intézet kutatócsoportjának vezetője és a tanulmány társszerzője, Luca Fossati szerint ez arra utalhat, hogy a bolygó a csillagától nagyobb távolságban jött létre, majd közelebb került hozzá.

* Ez az egyik első exobolygó, melyet már 20 évvel ezelőtt felfedeztek. Mérete és tömege nagyjából a Jupiterével azonos, de 20-szor közelebb kering anyacsillagához, mint a Föld a Naphoz. Ennek megfelelően ez az Orion csillagképben megtalálható bolygó szélsőségesen forró: a tudósok becslése szerint mintegy 1800 Celsius-fokos.

Ha már légkör, egy kicsit vissza a Földre:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában