Mintha egy emberi meteorit zuhant volna a Földre, olyan drámai változás állt be mostanra bolygónk légkörében

Necces a légkörünk helyzete.

Bár a globális szén-dioxid-kibocsátás ideiglenesen csökkent 2020-ban a közlekedés és szállítás mérséklődésével és a gazdasági aktivitás visszaesésével a koronavírus-járvány miatt, ez a csökkenés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy tartósan hatással legyen a szén-dioxid légköri beépülésére. Ráadásul annyira nem volt elegendő, hogy a Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint

Az adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban rekordmagas, 417,14 ppm (az egész egymilliomod része) volt – ez azt is jelenti, hogy a globális szén-dioxid-szint 50%-kal van az iparosodás előtti korhoz képest.

– mondta a University College London munkatársa, Simon Lewis.

Ráadásul a fent említett érték 2021-ben tovább fog emelkedni, a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) becsléseie szerint a szén-dioxid havi koncentrációja nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni.

A szén-dioxid koncentrációjának növekedését az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés. A koncentráció növekedésének lassításához vagy leállításához jóval nagyobb, hosszú távú emissziócsökkentésre van szükség. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change) arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához legkésőbb 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.