Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A német haditengerészet új büszkesége, a Baden-Württemberg-osztályú fregatt hárommilliárd dollár összköltségből készült el több mint tíz év alatt, hogy leváltsa a korosodó F122-es típusú hajókat. Az egyetlen probléma, hogy amennyire modern az F125 jelzésű hajó, annyira nem működik.

Elég ciki helyzet, hiszen a négy darab, romboló nagyságú hajó adná a német haditengerészet gerincét, csakhogy a tesztek során kiderült, hogy a hipermodern fregatt egyáltalán nem úgy muzsikál, ahogy kéne neki.

A legnagyobb blama, hogy a számítógépes rendszer hibásan működik, pedig a hajó egyik legnagyobb előnye éppen az lenne a régebbi típusokhoz képest, hogy a nagyfokú automatizálásnak köszönhetően feleakkora legénységgel, vagyis sokkal olcsóbban üzemeltethető. Emellett probléma volt

  • a radarrendszerrel,
  • az elektronikával,
  • és az üzemanyagtartályok tűzálló borításával is,

és ha ez nem lenne elég, a tesztek során az is kiderült, hogy

Nem csoda, hogy a német haditengerészet a hibacunamit látva nem sietett átvenni az új hajókat, amikkel a fentieknél komolyabb problémák is akadnak: a hajó tervezésének korai szakaszában, 2005-ben a haditengerészet úgy döntött, hogy a hadihajónak nincs szüksége olyan komoly fegyverzetre, mint az elődjének, hiszen a feladata elsősorban úgyis a szárazföldi csapatok szállítása és támogatása lesz.

Időközben viszont sok minden megváltozott, gondolunk itt akár az oroszok nyomulására, akár az egyre komolyabb haditechnikával rendelkező terroristaszervezetekre, így a németeknek most már elég fontos szempont lenne, hogy a hadihajóik képesek legyenek magukat is hatékonyan megvédeni.

Hogy csak két példát említsünk: az F125-ös hajóknak nincs komoly légvédelmi fegyverzete (csupán kis hatótávolságú RIM-116 RAM rakétarendszerrel vannak felszerelve), a tengeralattjárók észleléséhez szükséges szonár pedig teljesen kimaradt.

A WSJ által megszólatatott szakértők szerint ez rávilágít egy általánosabb problémára is, vagyis hogy a német hadseregnek nem igazán van hosszútávú stratégiai elképzelése, és úgy költöttek hatalmas pénzeket a projektre, hogy nem gondolták át világosan, mit szeretnének elérni vele.

(Forrás: WSJ, The Drive, Fotó: Ein Dhamer/Wikicommons, ThyssenKrupp Marine Systems, Arne Luetkenhorst, Carsten Vennemann/Bundedswehr)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.