Korunk egyik legragyogóbb elméje, Stephen Hawking – aki többek között leemelte a nagybetűs tudományt a magasból a halandók szintjére – ma elhunyt. És bár élete nagy részét egy tolókocsiban töltötte, úgy, hogy beszédszimulátorral tudott csak kommunikálni a világgal, elméje végig friss maradt, briliáns tudományos munkássága mellett pedig értékes gondolatokkal is gazdagította világunkat. Ezek között szemezgetünk most.

  • Ha valaki tudja, miként működik az univerzum, akkor bizonyos értelemben uralja az egész mindenséget.
  • Az emberi vonás, amin a leginkább változtatnék, az agresszió. A barlanglakó ősemberek korában ez előnyt adhatott a túléléshez, a több élelem, élettér vagy egy társ megszerzéséhez, akivel utódot lehetett nemzeni, de manapság félő, hogy mindannyiunkat elpusztít.
  • Még az eleve elrendeltetés hívei is, akik azt állítják, hogy semmit sem tehetünk ellene, szétnéznek, mielőtt átmennek az úttesten.
  • Az életesélyeim 21 éves koromban szinte a nullára csökkentek. Onnantól kezdve mindent bónuszként éltem meg.
  • Csak az örök vesztesek hivalkodnak az IQ-jukkal.
  • Nézz a csillagokra, és ne a lábaidra. Próbáld megérteni, hogy mit látsz, és csodálkozz el azon, hogy miképp születhetett a világegyetem. Légy kíváncsi.
  • Mi mindannyian, tudósok, filozófusok, hétköznapi emberek együtt boncolgathatjuk: miért létezünk mi és a világegyetem. Az emberi értelem leghatalmasabb diadala lesz, ha erre a kérdésre választ találunk – mert akkor megismerjük Isten gondolatait.
  • A fizika összes elmélete ideiglenes, amennyiben mind hipotézis csupán: sosem lehet bebizonyítani őket. Akárhány ízben egyeznek is a kísérletek eredményei az elmélet jóslataival, sosem lehetünk biztosak benne, hogy a következő eredmény is alátámasztja majd az elméletet.
  • A csendes embereknek vannak a leghangosabb gondolataik.
  • A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik, és nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni.

És végül zárjuk ezzel:

A civilizáció hajnala óta az ember arra vágyik, hogy megértse a világ alapjául szolgáló rendet. Kell hogy legyen valami nagyon különleges az univerzum határainak természetében. És mi lehetne különlegesebb annál, minthogy nincsen határ. És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.

Ezt is ajánljuk:

És ezt olvastad már?
Minden windowsos gépet érintő veszélyes sérülékenységet fedeztek fel