Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Annyit elárulunk, hogy ebben a gépek még egy jó darabig nem fognak utolérni.

Dr. Roger Clark szemorvos szerint ugyanis

ami ugyan nagyságrendileg megegyezik a világ legnagyobb felbontású kamerájával, a világűrt kémlelő, 570 megapixeles Dark Energyvel, ám az átlagos fényképezőgépek 16-24 megapixeles felbontását így is jócskán felülmúljuk.

Clark értelmezésében egyébként az 576 megapixeles felbontás azt jelenti, hogy ekkora, vagyis 576 millió pixelből álló kép lenne az, amit ha kivetítenénk a teljes látómezőnkre, már egyáltalán nem érzékelnénk a különálló képpontokat.

Na jó, de ha az emberi szem ennyire high-tech kütyü, akkor hogyan lehetséges, hogy a Canon 120 megapixeles kamerájával simán láthatjuk, hogy áll a stadion másik végében ülő szurkoló haja, miközben szabad szemmel jó, ha azt meg tudod mondani, hogy milyen színű kabát van rajta?

Nos, ez leginkább azért fordulhat elő, mert az emberi szem egészen máshogy működik, mint egy kamera, például

  • nem tud zoomolni,
  • és csak egy egészen kis tartományban éles, vagyis a valóságban olyan, mintha pillanatonként csinálnál egy 5-15 megapixeles képet, majd ezt egy borzasztóan fejlett mesterséges intelligencia (jelen esetben az emberi agy) segítségével összefűznéd egy hatalmas, tűéles képpé.

Clark egyébként más érdekességeket is megállapított az emberi szemmel kapcsolatban, például hogy az érzékenysége 1 és 800-as ISO-tartományban mozog, a dinamikatartománya pedig éjszaka akár 1000000:1 is lehet, ami jócskán felülmúlja a fényképezőgépek képességeit. Bocs gépek, ezt a kört mi nyertük (egyelőre).

(Nyitókép: Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.