Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Insight még épp csak leszállt a bolygón, de máris küldött néhány egészen zseniális fotót, és egy fura hangfelvételt is.

A NASA a november végi landolás után még jócskán azzal van elfoglalva, hogy élesítse a szonda műszereit, ami a fokozott óvatosság miatt akár hónapokba is telhet, ám az InSightot ez sem akadályozta meg abban, hogy már most olyan felvételt küldjön a Marsról, amilyet eddig még nem hallhattunk: a marsi szél zúgását, ahogy keresztülfúj a Mars-szonda napelemein.

Jim Bridenstine on Twitter

BREAKING: Humans have never before heard the sound of wind on Mars until now! Listen to #SoundsOfMars as recorded by @NASAInSight as Martian winds swept over our lander. Best with headphones or a subwoofer. https://t.co/VreQxcAnAM https://t.co/yd98NgZgR3


A hangot a leszállóegység szeizmográfjával sikerült rögzíteni, amivel a NASA a bolygó belsejének rezgéseit fogja vizsgálni, és annyira mély, hogy két oktávval feljebb kellett tekerniük, hogy hallható legyen. Az Insight nyomásérzékelője szintén rögzítette a a hangot, ez felgyorsítva valamivel közelebb áll ahhoz, ahogy a szél hangját elképzeljük.

Az InSight emellett küldött néhány képet is a bolygóról valamint saját magáról. Ha nem ismered fel ránézésre, akkor eláruljuk, hogy ez a gyönyörű hely az Elysium Planitia, ami az egyenlítőtől valamivel északra található, és a NASA szerint a tökéletes hely arra, hogy a Mars felszín alatti mozgásait vizsgálják.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.