Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták azért, hogy megakadályozzanak egy űrszeméttel való ütközést.

A két és fél perces műveletben amerikai és orosz repülésirányítók dolgoztak együtt azon, hogy az ütközés elkerülése érdekében átállítsák az állomás röppályáját és távolabb irányítsák azt.

Az űrszemét 1,4 kilométeres távolságon belül haladt el az ISS mellett.

Az asztronauták háromtagú – két orosz és egy amerikai űrhajósból álló – csapata az űrállomást a Szojuz űrhajó közelébe irányították a manőver kezdetén, hogy szükség esetén evakuálhassanak.

A NASA kiemelte, hogy „nagymértékű elővigyázatosságból„ tették meg ezt a megelőző intézkedést, majd az asztronauták ezt követően visszatérhettek általános feladataikhoz.

Jonathan McDowell asztronauta szerint a veszélyt jelentő űrszemét egy 2018-as japán rakéta egy darabja volt, amely tavaly 77 darabra hullott szét.

Az ISS a Föld felett mintegy 420 kilométerre, óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel kering.

Ekkora sebességnél még a legapróbb objektum is súlyosan károsíthatja a napelemeket vagy az állomás más burkolati elemét.

Ilyen típusú manőverekre így rendszeresen szükség van. A NASA közlése szerint 1990 és 2018 között 25 ilyen operáció zajlott le – Jim Bridenstine, a NASA vezetője szerint ez idén az ISS harmadik ilyen manővere.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Olyan tűzgömb jelent meg Budapest felett, hogy másodpercekig bevilágította az égboltot
Zsarolóvírust kaptál? Ezeket tegyük meg napjaink legveszedelmesebb informatikai fenyegetése, a zsarolóvírus ellen!