Elon Musk – azaz való világunk „Vasembere” – tavaly már beszélt egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson a Mars kolonizációjának terveiről, most viszont részletesen elmagyarázta, miként képzeli megvalósítani nagyszabású elképzeléseit.

A vörös bolygó betelepítésének víziója az újrahasználható rakéta és űrhajó kombinációján alapul, amelyet Musk bolygóközi közlekedési rendszernek (Interplanetary Transport System, ITS) nevez. Mind a rakétát, mind az űrhajót a SpaceX Raptor hajtóműve fogja működtetni, amelyet most fejleszt a vállalkozó cége. A 42 darab (!) Raptor hajtóművel felszerelt rakéta képes lesz 330 tonna tömeget Föld körüli pályára juttatni, a megnagyobbított változata pedig 600 tonnát.

Még ember sem járt a vörös bolygón, de Musk már a kolonizálásán agyal

Az ITS rakétái az űrhajókat Föld körüli pályára állítanák, és 20 perc múlva visszatérnének egy hajszálpontos landolással. A rakéták számos űrhajót és üzemanyag-tankert juttatnának a világűrbe, úgy tervezik őket, hogy élettartamuk alatt mintegy ezer repülésre képesek legyenek.

A Föld körüli pályára állított űrhajók pedig akkor indulhatnának el nagy számban a vörös bolygó felé, amikor a Föld és a Mars együttállása kedvező lenne, azaz 26 havonta.

Fantáziarajz a Mars kolonizálásáról

Musk ezernél is több ilyen űrhajó indításában gondolkodik, amelyek mindegyike 100 vagy több ember szállítana. Ily módon egymillió embert juttathatna el a szomszédbolygóra még ebben az évszázadban. Az űrhajók kilenc Raptor hajtómű és a vörös bolygón előállított metánalapú üzemanyag segítségével térnének vissza a Földre. Minden űrhajó 12-15 világűrbeli utat lenne képes megtenni, az üzemanyag-tankerek pedig mintegy százszor térhetnének vissza a Földre. A Mars benépesítésének kulcsa Musk szerint a bolygóközi közlekedési rendszer újrafelhasználhatóságában van. Így pedig

a vörös bolygóra való utazás árát személyenként 200 ezer dollárra lehetne csökkenteni, amely hagyományos űrrepülési rendszerek használata esetén 10 milliárd dollárba fájna.

Musk szerint ha minden a tervek szerint halad, akár 10 év múlva kezdődhetne a marsi utazás. És ami a vörös bolygón való lakhatást illeti:

Ilyen kuckókban élnének a Marson az első emberi lakosok

Mit szólsz, te eléldegélnél itt egy ideig?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés