Elon Musk – azaz való világunk „Vasembere” – tavaly már beszélt egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson a Mars kolonizációjának terveiről, most viszont részletesen elmagyarázta, miként képzeli megvalósítani nagyszabású elképzeléseit.

A vörös bolygó betelepítésének víziója az újrahasználható rakéta és űrhajó kombinációján alapul, amelyet Musk bolygóközi közlekedési rendszernek (Interplanetary Transport System, ITS) nevez. Mind a rakétát, mind az űrhajót a SpaceX Raptor hajtóműve fogja működtetni, amelyet most fejleszt a vállalkozó cége. A 42 darab (!) Raptor hajtóművel felszerelt rakéta képes lesz 330 tonna tömeget Föld körüli pályára juttatni, a megnagyobbított változata pedig 600 tonnát.

Még ember sem járt a vörös bolygón, de Musk már a kolonizálásán agyal

Az ITS rakétái az űrhajókat Föld körüli pályára állítanák, és 20 perc múlva visszatérnének egy hajszálpontos landolással. A rakéták számos űrhajót és üzemanyag-tankert juttatnának a világűrbe, úgy tervezik őket, hogy élettartamuk alatt mintegy ezer repülésre képesek legyenek.

Fantáziarajz a Mars kolonizálásáról

Musk ezernél is több ilyen űrhajó indításában gondolkodik, amelyek mindegyike 100 vagy több ember szállítana. Ily módon egymillió embert juttathatna el a szomszédbolygóra még ebben az évszázadban. Az űrhajók kilenc Raptor hajtómű és a vörös bolygón előállított metánalapú üzemanyag segítségével térnének vissza a Földre. Minden űrhajó 12-15 világűrbeli utat lenne képes megtenni, az üzemanyag-tankerek pedig mintegy százszor térhetnének vissza a Földre. A Mars benépesítésének kulcsa Musk szerint a bolygóközi közlekedési rendszer újrafelhasználhatóságában van. Így pedig

Musk szerint ha minden a tervek szerint halad, akár 10 év múlva kezdődhetne a marsi utazás. És ami a vörös bolygón való lakhatást illeti:

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon