Szakmai alázat ide vagy oda, a török Vestel standján néhány nappal ezelőtt még valószínűleg úgy sétáltunk volna keresztül a berlini IFA-n, hogy körbe sem nézünk. Azóta viszont a törökök az amerikai szankciókra válaszul elkezdték széjjel verni az iPhone-jaikat, Erdogan pedig meghirdette, hogy az igaz török Vestelt vesz az Apple telefonja helyett.

Erre már sokan felhúzták a szemöldöküket, hiszen iPhone helyett nem csak noname török telefont nem szokás venni, de az igazi Apple rajongók még Samsungra vagy Huaweire sem nagyon váltanának. Mit tudhat ez a török csodateló, ami miatt az emberek csak úgy szó nélkül lecserélik rá a telefonjukat? Nos, a berlini IFA-n volt szerencsénk a saját szemünkkel megnézni a Vestel új csúcstelefonját, a Z30-at, és ezek alapján kijelenthetjük, hogy a törökök bizony egy száraz gallyal indultak a gazdasági háborúba.

A dolog ott kezdődik, hogy a technológiai szakértő török elnök almát hasonlított össze a körtével: a Z30 legfeljebb a Vestel többi telefonjához képest csúcskategóriás, egyébként viszont egy ízig-vérig középkategóriás telefon, vagyis az iPhone-nal való bármilyen összehasonlítása ezen a ponton meg is bukik. Ennek köszönhetően persze kábé negyedannyiba kerül, mint az iPhone, de tedd fel a kérdést, hogy ha választhatnál, hogy veszel egy szakadt, lyukas pólót ötszáz forintért, vagy egy normálisat négyszer annyiért, akkor melyiket választanád?

A Vestel Z30 ugyanis középkategóriás telefonnak sem igazán jó: a Helio P23 proci ugyan nem sokkal gyengébb, mint a hasonló kategóriájú Snapdragon, Exynos, HiSilicon processzorok, de azért nem véletlen, hogy magára valamit is adó gyártó régóta nem tesz a nemzetközi piacra szánt telefonjába MediaTek procit. A gondok a kameránál folytatódnak, amiből ugyan kettő is van a telefon hátulján (egy 16 és egy 2 megapixeles), de a fotók minősége egyáltalán nem jó, a bokeh-effektes portré módot pedig mintha csak azért rakták volna bele, hogy jobban tudd értékelni, hogy más telefonoknál mennyire jól működik ez a funkció.

A telefon amúgy ránézésre nem csúnya, a törökök példaértékűen koppintották le az iPhone X dizájnját, a tükröződő kék hátlappal érkező modell pedig különösen szemet gyönyörködtető lett. A telefonban található 4 GB RAM, 64 GB tárhely, a 2246x1080 pixeles, 6,2 colos kijelző és a 3300 mAh-os akksi is megfelel annak, amit ebben a kategóriában elvárhatunk. Sajnos a Vestel nem tanulta meg a leckét a kínaiaktól, vagyis hogy ha nem tudsz jobb telefont gyártani, akkor add olcsóbban mint a konkurencia, így az erőfeszítéseik legfeljebb arra lehetnek elegendőek, hogy a hazai piacon kihasítsanak egy szeletet a nagyok tortájából.

Pedig a törököknek nyilvánvalóan nem ez a céljuk, hiszen a Vestel akkora standdal volt kint az IFA-n, ami a legnagyobb gyártókéval vetekedett, a termékpalettájuk pedig megdöbbentően sokszínű: mosógéptől kezdve a robot személyi asszisztensen keresztül a 98 colos, 8K-s tévéig szinten mindent gyártanak, de a világuralomhoz a mennyiség mellett minőségből is több fog kelleni.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában