Állítólag ez a világ első felvétele, amit egy drón készített egy hurrikán belsejében.

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) drámai felvételeket osztott meg arról, ahogy a szörfdeszkához hasonló, kamerával felszerelt drón megküzd a 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 km/órás széllel a négyes erősségű Sam hurrikán belsejében:

Az eszköz a Saildrone nevet viseli és az azonos nevű cég készítette. A szélerő hajtotta, hét méter hosszú drón egy hurrikánvitorlával is rendelkezik, amit arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek, miközben adatot gyűjt a Föld legpusztítóbb erőiről – képes mérni a szél erejét és irányát, a légköri nyomást, a hőmérsékletet, a sótartalmat, páratartalmat és még számos más értéket.

„Reméljük, fejleszteni tudjuk az előrejelzési modelleket, melyek a hurrikánok gyors erősödését* jósolják meg” – mondta Greg Foltz, a NOAA kutatója.

* A gyors erősödés, amikor a hurrikánok szélereje órák alatt válik intenzívebbé, súlyos fenyegetést jelent a partvidékeken élő közösségek számára. A legénység nélküli rendszerek adatgyűjtése sokat segít az ezekre vonatkozó ismeretek fejlesztésében.

Eközben...

A tíz napja szakadatlanul dühöngő vulkán miatt már tíz hektárral megnőtt egy sziget

Élőben lehet nézni, ahogy a cirka ezer Celsius-fokos láva a nagyjából 20 Celsius-fokos óceánnal közösen „építkezik”.

És ezt olvastad már?
Malév-balesetek sora miatt kellett megreformálni a magyarországi légi közlekedést
További cikkeink a témában