Túl sokan szálltak fel egyszerre a zugligeti végállomáson, és valaki véletlenül kiengedhette a féket.

Május közepén elszállították a libegő alsó végállomásától a régóta ott enyésző, 1000-es sorozatú villamos motorkocsikat, így már aligha lesz olyan gyerek – mint én voltam a nyolcvanas években –, aki azon értetlenkedik majd, hogy kerülnek villamosok oda, ahol nem is jár villamos.

Az utolsó két zugligeti villamost is elszállították

Negyven év után új helyre kerül a libegő alsó végállomásánál rostokoló villamospár.

Nem sokkal lejjebb, a sokáig bántóan pusztuló, utána viszont gyönyörűen megújuló kulturális és rendezvényközpont neve, a Lóvasút azért elgondolkodtathat, ahogyan az is, a forgalmához képest miért olyan széles a Zugligeti út a Budakeszi úttól egészen a libegőig.

Azért, mert egykor – akárcsak az Erzsébet hídon, a Thököly úton, a Dózsa György úton, a Király utcában… – a Zugligeti úton is járt villamos, ami egy szomorú tényről is nevezetes: a vonalán történt a főváros legsúlyosabb villamosbalesete.

Kötött pályán majdnem kétszáz éve

Zugligetbe már akkor is lehetett tömegközlekedni, amikor Budapest még nem is létezett: omnibuszjáratok 1832-től indultak a Tabánból, a Széna térről és a Bécsi kaputól, a korábban mezőgazdasági és vadászati területként ismert Zugliget ugyanis fokozatosan kedvelt kirándulóhellyé vált.

Az 1867-ben alakult BKVT (Budai Közúti Vaspálya Társaság) 1868 júniusában indította el a kötött pályás lóvasutat a Lánchídtól az Országúton (ma: Margit körút) és a Szilágyi Erzsébet fasoron át Zugliget felé. A Lánchídtól reggel 5-től este 9-ig, Zugligetből reggel 6-tól este 10-ig közlekedett kétfogatú kocsi csúcsidőben negyed, azon kívül félóránként, az első osztályon kezdetben 21, a másodosztályon 16 krajcár volt a viteldíj.

A járat sikerét jelzi, hogy már az első hónapban több mint negyvenezer utas lóvasutazott.

A Zugligeti úti végállomás ikonikus épülete 1885–1886-ban épült, addigra már nemcsak a Lánchídtól (sárga-fehér félkörű jelzés – akkor még nem számozták a járatokat), hanem az 1876-ban felavatott Margit hídon át Pestről is ki lehetett jutni a zöldbe (a BMW-emblémához hasonló elrendezésű, sárga-fehér jelzés). A vonalat 1896 őszére villamosították, 1903-ban pedig meghosszabbították a Fácán vendéglő alatti szurdokig (kb. a mai libegő alsó állomásáig) – ennek is a baleset volt az oka.

Néptömegek túlzsúfolása

A zugligeti lóvasút, majd villamosvonal végállomása ugyanis lejtőre épült. Amikor 1900. június 4-én, pünkösdhétfőn a kirándulók tömege felzsúfolódott a mai villamosoknál jóval kisebb kocsira, a tülekedésben valaki kioldotta a rögzítőféket – akkor a villamosvezetőnek még nem volt zárt fülkéje. Sem a vezető, sem a kalauz nem volt a járművön, amikor az mintegy hetven utassal elkezdett gurulni, majd egyre gyorsabban száguldani a lejtőn. A Virányosi útnál lévő kanyart ilyen sebességgel nem tudta bevenni, ezért a kocsi kisiklott, egy oszlopnak ütközött, majd az oldalára borult.

A kisiklott villamos (Fotó: Új Idők 1900/24.)

„Hátrafordulva csodálkozva láttam, hogy a kocsi, amelyiken nem volt kocsi vezető, szédületes sebességgel robog lefelé. A kocsi másodpercznyi gyorsulását legalább száz méterre becsülöm. A következő pillanatban, mintegy tíz lépésnyire tőlem, a kocsi valósággal felugrott. Körülbelül huszonöt czentiméter magas lehetett az ugrás” – nyilatkozta a június 6-i Friss Újság-ban egy szemtanú, aki épp a tömeg miatt indult inkább gyalog lefelé a Zugligeti úton.

A balesetben négy ember meghalt, kilenc súlyos sérültet szállítottak a közeli János kórházba.

„Rendőrök és villamosvasúti kocsivezetők voltak az elsők, kik a szerencsétleneken segíthettek. Borzalmas volt a munkájuk. Mire kisegíthették a kocsiból azokat, kik a maguk lábán járhattak, megérkeztek a mentők is, előbb két kocsival Dr. Löbl vezetése alatt és mindjárt utána jött egy harmadik kocsi is. Egyenkint kiszedték a sebesülteket... aztán hozzáfogtak a legfájdalmasabb munkájukhoz: a halottak kiemeléséhez” – tudósított a Pesti Napló június 6-i száma a baleset utáni percekről.

A Zugligeti villamos 1966-ban a Virányos utcánál, ahol 66 évvel korábban a tragédia történt (Fotó: Fortepan/Főmterv)

A mentés után nem sokkal a nyomozás is megindult. Letartóztatták a villamos vezetőjét – aki ugye nem volt a kocsin –, a közvélemény és a sajtó viszont nem elégedett meg ezzel. Egy több halálos áldozatot követelő közlekedési baleset mindig hír, akkoriban viszont ez a tragédia arra is rámutatott, hogy a modern technikához még nem ért fel a szabályozás, a szabályok ismeretéről és betartásáról nem is beszélve.

„Nincs semmiféle rend. A közönséget nem szoktatják fegyelemhez...Nem elég azt mondani, hogy »nem szabad«. Gondoskodjék a hatóság, hogy egy ember fölszállhasson úgy, hogy nem tépik le a ruháját és nem öklözik meg. Az érkezési és indulási végállomásokat szabályozni kell, amint az külföldön történik”

– idézte a június 7-i Pesti Hírlap Rácz Károly törvényhatósági képviselőt.

A baleset tárgyalása kapcsán a lapokban kirajzolódó kép egy igyekvő, de a fejletlenségbe és a zavaros viszonyokba minduntalan visszasüllyedő, Európa nyugati részét utolérni képtelen országot és várost ábrázolt – írja Szemző Hanna a Balesetek és társadalmi szabályozás Budapesten a XIX–XX. század fordulóján c. tanulmányában, idézve a Pesti Napló másnapi vezércikkéből:

„Íme a világhírű, a páratlan budapesti villamos közlekedés! Páratlan a gyorsaságban? Igen, az elgázolásban. Páratlan a néptömegek hamaros tovaszállításában? Igen, a lélegzetfojtó, az eszeveszett túlzsúfolásban. Páratlan az olcsósága? Igen, az emberéleté.”

A sajtóval párhuzamosan a hatóságuk is tették a dolgukat. Döntöttek a lejtőn lévő végállomás feljebb, sík területre helyezéséről, és bár az augusztus 24-én lezárt vizsgálat sem felelőst, sem műszaki hibát nem állapított meg, több új szabályt bevezettek, például azt, hogy a vezető és a kalauz nem hagyhatja el a járművet.

58-as villamosok az utolsó éveikben a feljebb helyezett „új” végállomáson (Fotó: Fortepan/Főmterv)

1910-től, amikor a viszonylatokat színes tárcsák helyett már számok jelölték, a zugligeti vonal először 43-as és 45-ös, az első világháború után pedig 81-es számot kapott, amit 1955-ben változtattak 58-asra, mert a 70-es és magasabb számokat a trolivonalaknak szánták. A hetvenes évekre nagyon leromlott állapotú pályák felújítása helyett trolibusz indítását tervezték, ebből azonban csak a busz valósult meg: a villamos 1977. január 16-án járt utoljára, azóta 58V, majd 158, manapság pedig 291 jelű busszal lehet utazni az egykori villamos vonalán, amelyhez köthető a város legsúlyosabb villamosbalesete.

(Forrás: Szemző Hanna: Balesetek és társadalmi szabályozás Budapesten a XIX–XX. század fordulóján, Napi Történelmi Forrás, Veke, Hampage, PestBuda, Lóvasút)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában