Las Vegasban teljes gőzzel zakatol a CES, és ahogy az lenni szokott, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán idén is igazi tűzijátékot rendeztek a gyártók: az idei év egyik legnagyobb durranása az Nvidia legújabb, mobileszközökbe szánt chipje, vagyis a Tegra K1, amely 192 grafikus magjával a játékkonzolok grafikai képességeit hozza el a tabletek és okostelefonok világába.

Ne akadjunk fenn azon, hogy a Nyomás utána! című klasszik Bud Spencer-moziban pontosan ugyanígy hívták a szakállas Dr. Moreau-t, aki egy óriási rakétával törölte volna ki az összes számot az univerzumból, inkább lássuk, mire képes az Nvidia új szörnyetege.

Hát erre. Ha a kopasz fószer ismerős valahonnan, nem véletlen, hiszen az Epic Games korábban ezzel demózta az Unreal Engine 4 képességeit (az Activision nagyon hasonló techdemóját korábban mi is leborulva imádtuk itt a Player hasábjain), de azt nem is sejtettük, hogy alig fél év múlva ezt a minőséget már egy telefon is csuklóból hozza majd.

Telefont mondtunk volna? Természetesen táblagépre gondoltunk, legalább is a Tegra chipek eddigi karrierjéből kiindulva az Nvidia új játékszere elsősorban tabletekben futhat majd be komolyabb karriert. A kaliforniai gyártó persze szeretné, ha nem így lenne, és sikerülne megingatniuk a Qualcomm pozícióit az okostelefon-piacon, ennek érdekében pedig a Tegra K1 állítólag jóval gazdaságosabb lett elődjénél, a szintén pokoli tudású Tegra 4-nél, valamint két különböző változatot is gyártani fognak belőle: a 32 bites architektúra négy plusz egy magos, legfeljebb 2,3 Ghz-en üzemelő procit tartalmaz, a 64 bites verzióba pedig két Denver proci kerül, amelyek magonként 2,5 Ghz-en pörögnek.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon