Az idei videojátékos év igencsak sűrűnek ígérkezik. Összegyűjtöttünk huszonöt figyelemre érdemes darabot.

Beyond: Two Souls

Platform: PS3 – Várható megjelenés: 2013. ősz

Aki játszott a fejlesztők előző játékával, a Heavy Rain című mesterművel, annak egy percig sem volt kétséges, hogy listánkat a Beyond: Two Souls-szal fogjuk nyitni. Az Ellen Page főszereplésével készülő természetfeletti thriller a visszafogott előrejelzések szerint is epikusnak ígérkezik.

Grand Theft Auto V

Platform: PS3/X360 – Várható megjelenés: 2013. második negyedév

Minden sandboxok atyja idén az ötödik számozott epizóddal támad. A Rockstar már több mint egy éve pörgeti a hype-ot, ami szerintünk hamarosan milliós eladásokban realáizálódik. A lokáció ismerős lehet, hiszen a sztori San Andreasban játszódik, és ezúttal nem egy, hanem rögtön három főszereplőt kapunk a nyakunkba.

BioShock Infinite

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. március 26.

Annak ellenére, hogy a 2K Games már tavaly is azzal hülyítette a gémereket, hogy az Infinite itt toporog az ajtó előtt, a 2012-es megjelenésből végül nem lett semmi. Jelen állás szerint egy márciusi időpontnak örülhetünk, de azon sem csodálkoznánk, ha a jövőre megjelenő éves ajánlónkba is be kellene majd gyömöszölnünk ezt a különlegesnek ígérkező alkotást.

Watch Dogs

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. valamikor

Amikor a tavalyi E3-mon az Ubisoft mozgóképes prezentációt mutatott erről a cyberpunk környezetben játszódó sandbox akciójátékról, mindenki csak arra tudott gondolni, hogy ez a cím nem jelenhet meg a jelen generációs konzolokra. Minden okunk megvan a kételkedésre, hiszen a Watch Dogs valami elképesztő látványvilággal pusztít. Két verzió lehetséges: vagy átvernek minket, vagy az Ubisoftnál nagyon tudnak valamit.

The Last of Us

Platform: PS3 – Várható megjelenés: 2013. május 7.

A The Last of Us is ismerős lehet tavalyi ajánlónkból (nem ez az utolsó ilyen cím), ezúttal viszont minden okunk megvan a bizakodásra, hiszen a Sony végre konkrét megjelenési dátummal örvendeztetett meg minket. Májusban tehát nekivághatunk a vírus tépázta romoknak a Naughty Dog – mint jelen generáció legfontosabb fejlesztőstúdiója – játékában.

Tom Clancy’s Rainbow 6: Patriots

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. valamikor

Az Ubisoft igen erős év elé néz. Egyik kedvencünk a Rainbow Six sorozat legújabb epizódja, mely csavar egyet a megszokott (az USA-t lerohanják a terroristák) sztorin. Az ellenség ugyanis ezúttal nem a határokon kívülről jön, hanem elégedetlen amerikaiak ragadnak fegyvert. Súlyos morális dilemmák és emóciókban gazdag tűzharcok várhatóak.

God of War: Ascension

Platform: PS3 – Várható megjelenés: 2013. március 12.

Bár a harmadik God of War oly módon varrta el a szálakat, ami sem a főhős, sem az ógörög világ szempontjából nem nevezhető éppen egészségesnek, kétségünk sem lehetett afelől, hogy a sikeres sorozatot a Sony folytatni fogja. Ez így is lett. Az Ascension megjelenéséig már nem kell sokat aludni. Kratos artikulálatlan üvöltése márciusban újra betölti a nappalikat.

Injustice: Gods Among Us

Platform: PS3/X360/Wii U – Várható megjelenés: 2013. április 19.

A NetherRealm Studios érti a dolgát. A 2011-es Mortal Kombat talán minden idők legjobb restartja, ezért attól sem kell félnünk, hogy a DC Comics szuperhőseit összeeresztő munkájuk nem fogja megütni a mércét. Ha mindig utáltad azt a digó maffiózó fejszerkezetű Supermant, akkor végre Batmannel jól kifésülheted a zselét a hajából.

Tomb Raider

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. március 5.

Megint egy ismerős cím, de a napra pontos premier miatt ezúttal biztosak lehetünk benne, hogy a jövő évi összeállításunkban már nem kell szerepeltetnünk Lara kisasszony legújabb címszereplését. A videókat elnézegetve úgy tűnik, a sötét hangulat mellett a készítők jó adagnyi Uncharted-faktort is beépítettek a sorozatot reformáló alkotásba. Emiatt persze egy panaszszavunk sem lehet; jótól jót tanulni nem bűn.

Fuse

Platform: PS3/X360 – Várható megjelenés: 2013. március

A Fuse az Insomniac Games első multiplatform címe, mely miatt az X360-tulajoknak illik felettébb örülni. Ez az a stúdió, melynek a Sony-tábor olyan színvonalas sorozatokat köszönhet, mint a Ratchet & Clank vagy az anyagilag sajnos kevésbé sikeres, de kiemelkedő minőségű Resistance-széria. Agyafúrt fegyverek és kirobbanó akció a láthatáron!

StarCraft II: Heart of the Swarm

Platform: PC/OS X – Várható megjelenés: 2013. március 12.

Ha a Blizzard végre megjelentet egy játékot, azt nem nagyon lehet kihagyni egy hasonló listáról. A Heart of the Swarm a három részre szabdalt StarCraft II második epizódja, melyben ezúttal nem a terranok (értsd: emberek), hanem a zergek kapják a főszerepet. Ha stratéga vagy, karikázd be a megjelenés napját a naptáradban! 

Metal Gear Rising: Revengeance

Platform: PS3/X360 – Várható megjelenés: 2013. február 19.

Ha Hideo Kojimának bármi köze van egy játékhoz, az egészen biztosan nem lesz szokványos alkotás. Bár a Revengeance kapcsán csupán producerként vett részt a munkálatokban, ez már elég garancia lehet a különleges játékok kedvelőinek. Ezúttal egy beat ’em up-ot kapunk a Mestertől, melyben az MGS univerzumból jól ismert cyborg-ninja, Raiden kaszabolja halomra a gonoszokat.

Aliens: Colonial Marines

Platform: PS3/X360/PC/Wii U – Várható megjelenés: 2013. február 12.

Nagyon régen játszhattunk már olyan minőségi produktummal, mely az Alien-univerzumot célozta meg. Az éhezésnek idén februárban remélhetőleg vége, hiszen a régóta emlegetett Colonial Marines végre megjelenik a létező összes asztali platformra. Ha elszúrják, minimum egy predátort küldünk a Gearbox Software főhadiszállására.

Gears of War: Judgment

Platform: X360 – Várható megjelenés: 2013. március

A Microsoft úgy döntött, hogy ebben a generációban még egyszer belenyúl kicsit a Gears-rajongók zsebébe, ezért szólt az Epic Gamesnek, akik riasztották a People Can Fly csapatát. A triumvirátusnak köszönhetően végül idén márciusban megjelenik a Judgment alcímű epizód, ami az eredeti trilógia története előtt játszódik. Egy ilyen körülrajongott címnél esélyes, hogy nem rókabőrt kapunk a pénzünkért.

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch

Platform: PS3 – Várható megjelenés: 2013. február 1.

Már havi játékajánlónkban is megemlékeztünk az év egyik legfontosabb megjelenéséről és a Ni no Kuni-nak ebben a listában is betonbiztos helye van. Annál is inkább elő kellett újra vennünk ezt a címet, mert időközben logisztikai problémák miatt a megjelenés dátuma ismét csúszott egyet. Reméljük, hogy februárban végre mi is a kezünkbe vehetjük az alkotást.

Destiny

Platform: PS3/X360 – Várható megjelenés: 2013 vége

Miután a Bungie kiszállt a Halo-franchise fejlesztéséből, a srácok új feladat után néztek. A Destiny-vel kapcsolatban igen kevés, ami tudható, de ezeket címszavakban most röviden csokorba szedjük: a műfaja sci-fi lesz, ezúttal már nem csak az X360-tulajok, hanem a Playstation-tábor is örülhet az érkezésének, és ami a legfontosabb: tűkön ülve várjuk. A Bungie már adott egy legendát jelen konzolgenerációnak, így minden esély megvan rá, hogy a következővel sem lőnek nagyon mellé.

Dead Space 3

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. február 8.

A Dead Space sorozat egyvalamiben a mai napig utolérhetetlen; sebészi pontossággal fagyasztja belénk a… az életkedvet. Mindkét eddigi epizód sötét volt, könyörtelen és ultra-erőszakos. A harmadik rész egy jéggé dermedt bolygón játszódik, és bár a helyszín így kevésbé klausztrofób, a különböző korcs kreatúráktól biztosan az égnek fog állni a hajunk. Reméljük, hogy a hangsúlyosabbá tett akció nem megy majd a hangulat rovására.

Crysis 3

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. február 22.

A Crysis 3-ban a high-tech páncéljával lassan eggyé váló főhőssel az elég ramaty állapotban lévő New Yorkba kell visszatérnünk, ahol ismét idegen fenyegetéssel, világméretű összeesküvéssel és elvadult környezettel kell szembenéznünk. Reméljük, hogy a Crytek játéka ezúttal kevésbé steril élvezetekkel akar minket levenni a lábunkról. Egy Far Cry 3 után már nem eszünk meg akármit.

Pikmin 3

Platform: Wii U – Várható megjelenés: 2013. tavasz

A Pikmin az a játék, amelyre elég rápillantani, hogy az ember a „Mi ez a debilség?” kérdéssel és egy hanyag kézlegyintéssel inkább valami komolyabb időtöltés után nézzen, de elég egy fél óra játék vele, hogy ugyanez az ember napokig ne tudjon felállni a gép elől. Valószínűleg a harmadik – ezúttal Wii U-ra érkező – rész is képes lesz kiváltani ezt a hatást.

Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. augusztus 20.

A legutóbbi, Conviction alcímű Splinter Cell egy renegát, személyes indíttatásból cselekvő Sam Fishert mutatott be nekünk, akit Michael Ironside baritonja – ha lehet – még dühösebbé, egyúttal megviseltebbé tett. A Blacklist ezúttal egy hagyományosabb, az elődök játékmenetére és hangulatára jobban építő epizóddal tér vissza. Ajánljuk figyelmetekbe a magyar Digic Pictures által alkotott mesteri trailert.

Sly Cooper: Thieves in Time

Platform: PS3 – Várható megjelenés: 2013. március 27.

Sly Cooper, az enyveskezű mosómedve az előző generáció egyik kabalája volt a Sony konzolján. Most, amikor a PS3 életének utolsó ötödébe (hatodába?) lépett, Sly visszatér, hogy március végén ellopja a show-t a hónap többi nevezőjének orra elől. Kíváncsian várjuk, sikerül-e neki.

SimCity

Platform: PC/OS X – Várható megjelenés: 2013. március 8.

Alig van olyan ember a Föld kerekén, aki még nem hallott a SimCity-ről, aki pedig fogott már a kezében valaha egeret és érintették ujjbegyei valamilyen klaviatúra billentyűit, annak egyenesen kötelező tudnia, hogy a Maxis világhírű és korszakalkotó városépítős játékáról van szó. Idén végre újra idegeskedhetünk, hogy a nagy műgonddal megtervezett épületeinket vajon meteorvihar vagy idegen invázió teszi-e a földdel egyenlővé.

Metro: Last Light

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. március

A Metro 2033 2010 egyik meglepetése volt. Ugyan a nukleáris katasztrófa után a moszkvai metróalagutakba kényszerült túlélők története nem rengette meg a világot, de kellemes élménnyel gazdagította a felhozatalt. A folytatás sem forgatja ki a négy sarkából az előd által felvázolt koncepciót, de ütős – túlélő-horror elemekkel megbolondított – akciójátékokra soha nem mondunk nemet. Várjuk szeretettel.

Until Dawn

Platform: PS3 – Várható megjelenés: 2013. valamikor

Az Until Dawn a Sony marketingszövege szerint valami nagyon más lesz. Erre a sokat próbált gémerek – ahogy mi is – csak legyintenek, de aztán megnézik a játék első trailerét, és azonnal szíven üti őket a Silent Hill-t idéző látványvilág, a Fűrészre hajazó fordulatok és a torokszorító rémületeket sejtető hangulat. A játékról egyelőre vajmi keveset tudni, de a címre ezentúl mi biztosan felkapjuk majd a fejünket.

XCOM

Platform: PS3/X360/PC – Várható megjelenés: 2013. valamikor

Ez az XCOM nem az az XCOM. Ezúttal nem a Firaxis tavaly debütált – Enemy Unknown alcímű – sikerjátékáról van szó, hanem a 2K Games fps-éről, amit idestova már több mint két éve ígérgetnek a nagyérdeműnek. A hatvanas évek Amerikáját ért idegen támadást egyes szám első személyben feldolgozó alkotást már nagyon szeretnénk megkaparintani. Idén hátha sor kerül erre is.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
A rovat cikkeihez
Extrém nyaralás grátisz vérfürdővel – Far Cry 3-teszt

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Összedőlt egy 2,5 kilométeres baltimore-i híd, miután nekiment egy konténerszállító hajó

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés