Negyedáron adja el a Google a Motorolát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bombaként robbant a hír, hogy a Google alig két és fél év után túlad a Motorola Mobilityn, 2,91 milliárd dollárért adják el a kínai Lenovónak. Nem rossz pénz, de a keresőóriás 2011-ben még 12 milliárd dollárt fizetett érte.

A fordulat eléggé váratlan, azonban közel sem ésszerűtlen, hiszen már a felvásárláskor is azt suttogták, hogy a keresőóriásnak nem is annyira a Motorolára, mint inkább a birtokukban lévő több ezer szabadalomra van szüksége. Ebből a szempontból nézve az akvizícióval mindenki boldog lehet, hiszen a Google megtarthatja a szabadalmakat, a telekommunikációs cég pedig – amellyel a Google-nek az elmúlt két évben látványosan nem voltak tervei – átkerülhet egy olyan vállalat birtokába, amely ténylegesen terjeszkedni akar a mobiltelefon-piacon.

Bár az amerikaiakat nyilván érzékenyen érinti, hogy a legnagyobb mobiltelefon-gyártójuk kínai kézbe kerül, a Lenovónál jobb gazdát valószínűleg keresve sem találhattak volna maguknak. A tíz évvel ezelőtt szinte még teljesen ismeretlen kínai cég az IBM PC-divíziójának 2005-ös felvásárlásával egy csapásra a világ harmadik legnagyobb számítógép-gyártójává vált, 2012-ben pedig (többek között a remek ThinkPad-szériának köszönhetően) már ők adták el a világon a legtöbb PC-t és notebookot, megelőzve a Hewlett Packardot is. A mobiltelefon-bizniszben ugyanakkor mindeddig nem sikerült megvetniük a lábukat a nagyok között, a Motorola felvásárlásával minden bizonnyal ezen próbálnak meg változtatni.

Hogy mi lesz ezután a Motorola olyan nagyszabású terveivel, mint például a moduláris okostelefon, egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre abban joggal reménykedhetünk, hogy a felvásárlás nem akadályozza, hanem inkább felgyorsítja majd az új Motorola-termékek érkezését.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.