A Milton Keynes-ieknek soha többé nem kell attól félniük, hogy rájuk csukják az ajtót felszállás közben, a városban ugyanis hamarosan zárt pályán közlekedő, automata buszos rendszert építenek ki.

A 2017-re megvalósuló projekt tervezői egyelőre száz automata járműben gondolkodnak, amelyek a Milton Keynes-i pályaudvar és a belváros között fogják szállítani az utasokat, de ha a kezdeményezés sikeres lesz, később akár az egész városra, sőt, más városokra is kiterjeszthetik a rendszert.

Az Ultra Podnak elnevezett kapszulákat egyébként már két éve tesztelik a londoni Heathrow repülőtéren, és ez alatt az idő alatt egyetlen balesetről sem érkezett bejelentés. Ez mondjuk annyira nem meglepő, hiszen az elektromos hajtású járművek legfeljebb 20 km/h-val tudnak közlekedni, miközben – a Google vagy az Audi robotautóihoz hasonlóan – HD felbontású kamerákkal és szenzorokkal figyelik a környezetüket. A járművekbe egyszerre négy utas fér el csomagokkal együtt, leinteni őket pedig egy okostelefonra telepíthető alkalmazással lehet.

A projekt elsőre szürreálisnak tűnik, de van egy olyan érzésünk, hogy a következő években jócskán megszaporodnak majd az ehhez hasonló, ma még hihetetlennek tűnő elképzelések – elvégre a Nissan ígérete szerint 2020-ban már robotautókkal közlekedhetünk. Meg talán négyes metróval is, bár az már tényleg maga lenne a csoda.

(Forrás: Gizmodo, Fotó: Ultra Global Prt)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon